eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Mosható védőmaszkok száradnak egy lakás ablakában a Párizs közelében fekvő Lilas-ban 2020. április 27-én, a koronavírus-járvány idején.
Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

Franciaország is meghozta a nagy döntést

Tömeges tesztelés, a tüneteket produkálók elkülönítése, az iskolák és kereskedelmi egységek újranyitása, valamint a tömegközlekedési járműveken a kötelező maszkviselés a legfontosabb pontjai a koronavírus-járvány miatt kihirdetett kijárási korlátozásokat május 11-től fokozatosan felváltó óvintézkedésekről szóló francia kormányjavaslatnak. A karantén utáni stratégiát kedden ismertette a nemzetgyűlésben Edouard Philippe miniszterelnök, a képviselők a háromórásra tervezett vita után az este folyamán szavaznak a tervezetről.

"Együtt kell élnünk a vírussal" - fogalmazott a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a gazdaság összeomlásának veszélye miatt döntött a kormány a jelenlegi szigorú karantén "fokozatos és óvatos" feloldása mellett, amelyet az egészségügyi helyzettől függően bármikor vissza is vonhat.

Jelezte azt is, hogy a jelenleg május 23-ig érvényes egészségügyi rendkívüli állapotot meghosszabbítják "talán július 23-ig". Az erről szólót törvénytervezetet a kormány jövő héten terjeszti a parlament elé.

A bölcsődék, az óvodák május 11-én megnyithatnak, ezen a napon az iskolák azonban még csak a legkisebbeket fogadhatják, a felsősök május 18-tól csak azokban a megyékben térhetnek vissza az iskolapadokba, ahol kevésbé van jelen a vírus, és számukra kötelező lesz a maszkviselés. A középiskolások iskolai visszatéréséről viszont csak május végén dönt a kormány.

A kávéházak és az éttermek kivételével május 11-től kezdve viszont valamennyi kereskedelmi egység újranyithat egészségvédelmi óvintézkedés mellett, de a nagy múzeumok, mozik és színházak zárva maradnak. A kisebb múzeumok és könyvtárak viszont látogathatók lesznek.

A járvány megfékezésére a kormány azt tervezi, hogy a jelenleg napi 50 ezerről heti 700 ezerre növeli a tesztelések számát.

Minden tünetet produkáló franciát és a vele kapcsolatba kerülteket tesztelni fognak. Akinek pozitív a koronavírus-tesztje, annak kéthetes karantént rendelnek el, de amennyiben az nem oldható meg a lakhelyen, hotelszobát biztosít a fertőzöttek elkülönítésére a kormány.

"Lesz elég maszk május 11-től" - ígérte meg a kormányfő, elismerve, hogy az elmúlt hetekben hiány volt a védőfelszerelésekből és a maszkokból országszerte. "Most már csaknem 100 millió sebészi maszkot kapunk hetente, és csaknem 20 millió mosható maszk áll majd rendelkezésre a lakosságnak májusban" - mondta Edouard Philippe, jelezve azt is, hogy a tanárok és az oktatási intézmények dolgozói is központilag kapnak majd maszkokat az iskolák újranyitásakor.

Hétfőtől már a gyógyszertárak is megkezdhették az egészségügyi maszkok árusítását, amelyeket eddig az egészségügyi dolgozóknak kellett visszatartaniuk.

A maszkviselés a tömegközlekedési járműveken kötelező lesz, a kereskedelemben pedig ajánlott, amennyiben a társadalmi távolságtartás betartása nem lehetséges.

Március 17. óta a nem munkába járók csak a lakóhelyük egy kilométeres körzetében hagyhatják el a karanténként megjelölt címüket, és előzetesen kitöltött igazolással kizárólag naponta egyszer egy órára mehetnek egyedül vásárolni, orvoshoz, egészségügyi sétára vagy szabadtéri sporttevékenységet végezni. A kijárási korlátozásokat 100 ezer rendőr felügyeli, rendszeresen igazoltatják az embereket.

Május 11-től viszont újra igazolás nélkül, szabadon lehet mozogni, de nem messzebb, mint 100 kilométerre a lakóhelytől.

Hosszabb utakra csak halaszthatatlan családi vagy munkahelyi okból lesz lehetséges elindulni.

A miniszterelnök közölte: gyülekezés csak tíz főig lesz engedélyezett, és szeptemberig nem rendezhetők ötezer főnél több embert érintő rendezvények, sportesemények. Minden színházi és zenei fesztivál elmarad, nem lehet folytatni többek között a járvány miatt félbeszakadt labdarúgószezont sem. Ebben az esetben a 12 pontos előnnyel éllovas Paris Saint-Germain tekinthető bajnoknak. A Tour de France rajtját április közepén augusztus 29-re halasztották, de a bejelentett korlátozás alapján a szervezőknek még későbbre kell tolniuk a francia kerékpáros körversenyt.

"A jobb napok reményében, a polgármesterek továbbra is az esküvők elhalasztását javasolják" - mondta Edouard Philippe, jelezve, hogy

a bejelentett enyhítések csak akkor léphetnek életbe május 11-én, ha akkor nem lesz több napi 3 ezer főnél az új regisztrált fertőzöttek száma.

A járvány alakulásának függvényében június 2-től lehet újabb enyhítésekre számítani, addig viszont a tengerpartok, a nagyvárosokban pedig minden park és zöld terület zárva marad.

Franciaország a koronavírus-járvány által egyik leginkább érintett ország: a francia egészségügyi minisztérium hétfő esti összesítése szerint 23 ezer fölé emelkedett a Covid-19 fertőzés halálos áldozatainak száma, az intenzív osztályokon azonban immár 19. napja csökkent a súlyos betegek száma. A kórházakban jelenleg 28 ezer beteget ápolnak, s a járvány kezdete óta már több mint 45 ezren gyógyultan távoztak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×