eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke egy észak-koreai rakétatüzérségi egység lőgyakorlatát felügyeli egy meg nem nevezett támaszponton 2019. május 9-én. Az állami média szerint különféle nagy hatótávolságú csapásmérő eszközöket vetettek be a gyakorlaton.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE

Dél-Korea új részleteket közölt Kim Dzsong Un állapotáról

Vasárnap már az észak-koreai állami újságban is megjelent az ország vezetőjének a neve.

„Kim Dzsong Un él és jól van. Vonszan környékén tartózkodik április 13. óta. Eddig nem észleltünk gyanús mozgásokat” – mondta Mun Csung In, a dél-koreai elnök, Mun Dzse In vezető külpolitikai tanácsadója.

Az észak-koreai vezető állapotáról rengeteg találgatás jelent meg azóta, hogy nem jelent meg április 15-én az államalapító nagyapja, Kim Ir Szen születésnapja alkalmából megtartott megemlékezésen, noha Észak-Koreában ez a legnagyobb ünnep. Volt olyan értesülés, amely szerint komoly szív- és érrendszeri műtéten esett át, és súlyos az állapota, míg egyes cikkekben már halálhírét is keltették.

Egy washingtoni székhelyű, koreai ügyekkel foglalkozó szakportálon azt közölték, hogy műholdas felvételeken észlelték Kim Dzsong Un különleges vasúti szerelvényét az ország keleti részén, Vonszan üdülővárosban. A 38 North nevű oldal azt írta, hogy a vonat Vonszan város fő pályaudvarán állt április 21-én és 23-án.

Vasárnap az észak-koreai állami újság, a Rodong Szinmun azt közölte, hogy a vezető köszönetet mondott azoknak a munkásoknak, akik segítettek Szemdzsijon város átépítésében – a várost a Guardian a szocialista utópiának nevezte. A CNN nem tudta megerősíttetni független forrásból, hogy a köszönetnyilvánítás valóban Kim Dzsong Untól származott.

Múlt héten Kína egészségügyi szakértőket és kormányzati tisztségviselőket küldött Phenjanba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 14:53
×
×
×
×