eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot és kesztyűt viselő buszvezető New Yorkban 2020. április 24-én.
Nyitókép: MTI/AP/John Minchillo

A legtöbb iparilag fejlett ország enyhít, de szigorításra is van példa

Sorra jelentik be a világ iparilag fejlett országai a koronavírus miatti korlátozások feloldását, vagy jövőbeli ütemtervét. Van azonban arra is példa, hogy az enyhítést visszavonva ismét szigorítani kellett az intézkedéseken.

A koronavírus-járvány egyik európai gócpontjának számító Spanyolországban 42 nap után, vasárnaptól kimehetnek az utcára a 14 év alatti gyerekek. Felnőtt kísérettel már naponta egy órát a szabadban lehetnek, otthonuktól legfeljebb egy kilométeres távolságra. A játszóterek használata azonban továbbra is tilos. Spanyolországban március 15. óta van érvényben a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot, amelyet a parlament szerdán meghosszabbított május 9-ig. Azonban hétvégén Pedro Sanchez miniszterelnök azt mondta, mivel napok óta csökken a halálos áldozatok száma, már többször is 400 alatt volt, ezért reményei szerint május második felében „a lehető legnagyobb elővigyázatossággal”, lassan és fokozatosan elkezdhetik feloldani a korlátozásokat. Ez azt jelentené, engedélyezni fogják, hogy mindenki újra kimehessen a szabadba sétálni és sportolni, miután

hat hete csak a munkábajárás, bevásárlás, kutyasétáltatás miatt lehet az utcán tartózkodni.

Spanyolországban eddig összesen mintegy 23 ezer 500 ember halt meg a betegségben.

Svájcban hétfőtől lazítanak a korábban bevezetett korlátozásokon. Az első körben egyebek mellett a fodrászatok, a masszőr- és a kozmetikai szalonok, illetve a barkács- és kertészeti boltok nyithatnak meg újra. Az orvosok ismét fogadhatnak betegeket nem sürgős esetekben is,

a kórházakban megkezdődhet a járvány kitörése óta elhalasztott beavatkozások pótlása.

Az üzleteknek a korábbiaknál szigorúbb higiéniai előírásoknak kell megfelelniük, és ellenőrizniük kell, hogy vásárlóik megtartják-e egymástól a kellő távolságot. A kormány tervei szerint az általános iskolákat, az egyéb üzleteket és a piacokat május 11-én nyitják újra. A harmadik fázisban, június 8-tól pedig a közép- és szakiskolák, az egyetemek, továbbá például a múzeumok, a könyvtárak és az állatkertek is megnyitják majd kapuikat.

A második fázishoz érkezett Olaszország

A járvány által Európában leginkább súlyott Olaszországban a miniszterelnök a hétvégén ismertette az ország lassú és fokozatos újranyitásának május 4-e utáni forgatókönyvét.

„A második fázis kezdődök most számunkra, a vírussal való együttélés szakasza” – fogalmazott Guiseppe Conte. A tervek szerint jövő hétfőig továbbra is érvényben lesznek a legszigorúbb intézkedések, azonban május első hétfőjétől engedélyezett lesz a nem együtt élő családtagok találkozása, valamint a lakóhelyre való visszatérés azok számára, akik a járvány miatt nem tudták korábban ezt megtenni.

Róma, 2020. április 27.
A védőmaszkot viselő utasok a peronon előre kijelölt helyeken várják a metrót a római San Giovanni metróállomáson 2020. április 27-én. A koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása céljából az utasoknak egymástól biztonságos távolságra kell állniuk.
MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi
Róma, 2020. április 27. A védőmaszkot viselő utasok a peronon előre kijelölt helyeken várják a metrót a római San Giovanni metróállomáson. A koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása céljából az utasoknak egymástól biztonságos távolságra kell állniuk. MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

A lakókörzetet azonban továbbra is csak indokolt esetben lehet elhagyni, például munka vagy egészségügyi okból. Engedélyezik a profi sportolók egyéni edzését, illetve a temetéseket legfeljebb tizenöt fő résztvevővel. Engedménynek számít a szabadtéri sportok lakóháztól távolabbi gyakorlása is: a polgármesterek újranyithatják a parkokat, kerteket, de

ismét le is zárhatják ezeket, ha ott túl sokan tartózkodnak egyszerre, vagy a jelenlevők nem tartják be a két méteres biztonsági távolságot.

Májusban újraindul a kézműves- és az építőipar rendkívüli egészségvédelmi előírásokkal, a vendéglátóhelyek kizárólag elvitelre árulhatnak ételt-italt – ez a könnyítés mintegy hárommilió dolgozót érint. Május 18-tól indul újra a teljes kereskedelem, megnyitják a múzeumokat, könyvtárakat, folytathatják az edzést a professzionális csapatsportok játékosai. Június 1-től pedig kinyithatnak már a presszók, éttermek, fodrászatok és kozmetikaszalonok is. Mindeközben mérlegelik a labdarúgó-bajnokság újraindításának lehetőségét.

Enyhítés dátumok nélkül

Az Egyesült Államok legfertőzöttebb államában, New Yorkban dátumok nélkül ugyan, de a kormányzó, Andrew Cuomo vasárnap ismertette a nyitás lépéseit. Az egymillió amerikai fertőzöttből majdnem 300 ezret regisztráltak ebben az államban, az áldozatok száma meghaladta a 22 ezer 200-at.

Az első fázisban az építőipar és a gyári munka indul újra, majd a másodikban a kisebb vállalkozások is folytathatják korábban beszüntetett tevékenységüket. A két lépés között a tervek szerint fél hónap telik majd el. Ezen átmeneti időben pedig újra meg kell kezdeni az oktatást.

Arról még nincs konszenzus, hogy év végéig újranyitnák-e az iskolákat, vagy távoktatásban folytatják-e a tanítást.

A tengerentúl már több államban enyhítettek a szigoron, például Alaszkában, Dél-Karolinában és Georgia, hamerosan pedig enyhítenek a korlátozásokon Coloradoban, Mississippin és Minnesotában is.

Sydney-ben ismét szigorítottak

Ausztráliában, ahol a hétvégén 6700 ferőzöttet tartottak nyilván és eddig 81-en haltak meg, Sydneyben a hétvégére ismét szigorítottak a pár nappal korábbi enyhítő intézkedéseken. A város több strandját is megnyitották ugyan, de azzal a feltétellel, hogy azt csak sportolásra használhatják a helyiek. Ennek ellenére sokan mentek ki strandolni, itt divatos módon grillezni, ezért ismét korlátoztak. Volt ahol jelezték, folymatos ellenőrzéseket tartanak, és ha lazul a fegyelem, azonnal kitiltanak mindenkit a partokról.

Dél-Koreában, ahol az új fertőzöttek számának csökkenése után múlt hétfőn kezdtek lazítani a korlátozásokon, például az általános iskolákban és a középiskolákban. Az elképzelések szerint itt is jövő héten várhatóak további könnyítések.Azt viszont már korábban bejelentették, hogy május 8-án indulhat el a koronavírus terjedése miatt február végéről elhalasztott dél-koreai labdarúgó-bajnokság.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×