eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Kerekesszékben ülő pácienst tol egy ápoló a koronavírussal fertőzött betegeknek a madridi Ifema kongresszusi és kiállítási központban berendezett ideiglenes kórházban a koronavírus-járvány idején, 2020. április 23-án.
Nyitókép: MTI/AP/Manu Fernández

Spanyolország - Csökkenő pályán a járvány

Az új típusú koronavírus már több mint 22 ezer ember halálát okozta Spanyolországban, a fertőzöttek száma 213 ezer, a gyógyultaké 89 ezer felett van a spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint.

A tárca napi jelentése szerint 440-en haltak meg az elmúlt 24 órában. Az áldozatok száma 435-tel emelkedett szerdán, 430-nel kedden, és elérte a 22 157-et. Csütörtökre 4635 új fertőzöttet igazoltak tesztekkel a szerdai 4211 és a keddi 3968 után. A SARS-CoV-2 vírust eddig 213 024 esetben mutatták ki.
A fertőzésből egy nap alatt 3335-en gyógyultak meg. Számuk szerdán 3401, kedden 1928 volt. Összesen 89 250 gyógyult pácienst tart nyilván a tárca.

"A csökkenő tendencia fennmaradt", annak ellenére, hogy egyre több tesztet végeznek

- értékelte az adatokat Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter a parlament egészségügyi bizottságában tartott heti beszámolójában. Mint mondta: most

naponta átlagosan két százalékkal nő a fertőzöttek száma, míg hetekkel ezelőtt 25 százalék volt ez az arány.

A koronavírussal fertőzöttek 16 százaléka, 34 355-en egészségügyi dolgozók - tette hozzá. "Intézkedni fogunk a visszaélések elkerülése érdekében" - jelentette ki a tárcavezető az egészségügyi védőeszközök árképzéséről szólva, amelyek központi ellenőrzését rendelte el a minisztérium.

Már döntöttek arról, hogy például a kézfertőtlenítő gélekért milliliterenként legfeljebb 0,021 euró (7,5 forint) számítható fel, míg a sebészeti szájmaszk darabjáért legfeljebb 0,96 eurót (343 forint) lehet elkérni. Jelenleg ennek akár a duplájáért is árulnak maszkokat a patikák. A szaktárca által összesített tartományi adatsorok szerint továbbra is a madridi autonóm közösségben azonosították a legtöbb, 60 487 fertőzöttet, amelyből 1288 új eset.

A fertőzésből 33 645-en épültek fel. Az elhunytak száma 7684.

A tartományi kormány tájékoztatása szerint a kiállított halotti bizonyítványok alapján valójában ennél több mint négyezerrel lehet magasabb a halálos áldozatok száma, figyelembe véve az idősotthonokban, a szociális intézményekben és saját otthonukban elhunytakat, akiknél fennálltak a tünetek, de teszt nem erősítette meg a fertőzést. A halálos áldozatok emlékére Madridban csütörtökön megemlékezést tartottak a főváros egyik szimbólumának számító Puerta de Alcalá emlékműnél, amelyre fekete gyászszalagot ábrázoló plakátot helyezett ki a városvezetés.

A főváros novemberig lemond minden tömegrendezvényt

- jelentette be Begona Villacís polgármester-helyettes. Az így megtakarított 4,1 millió euró (1,4 milliárd forint) egy részét a megnövekedett szociális kiadásokra fordítják. Az elmúlt egy hónapban a fővárostól több mint 33 ezren kértek étkezési támogatást, szinte ugyanannyian, mint tavaly egész évben összesen.

Elvetették a nulladik páciens elméletét

Az El País című napilap beszámolt arról, hogy a neves madridi III. Károly Egészségügyi Intézet virológusai a koronavírus egyedi genetikai variánsainak feltérképezésével megállapították, hogy

Spanyolországba legkevesebb 15 különböző irányból érkezett a fertőzés,

vagyis elvetették a nulladik páciensre vonatkozó elméletet, miszerint egyetlen pontból indult ki és terjedt el a járvány. A kutatók rávilágítottak arra is, hogy a vírus közösségi terjedésének kezdete hamarabbra tehető, mint azt a járványügyi szakemberek gondolták, például Madridban már február közepén elkezdődhetett.

Spanyolországban március 15-e óta van érvényben a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot, amelyet a parlament szerdán meghosszabbított május 9-ig.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×