eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (j), miután az Európai Tanács elnöke felfüggesztette az Európai Unió rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozóját 2019. július 1-jén, mert a résztvevők nem tudtak megegyezni az EU vezetői tisztségeinek betöltéséről. Az ülés másnap folytatódik.
Nyitókép: MTI/AP/Riccardo Pareggiani

Olaszország május 4-től enyhít a koronvírus-szigoron

Giuseppe Conte kormányfő jelezte, ezzel felfelé indulhat a járványgörbe, de próbálják minimalizálni a kockázatot.

Még ezen a héten bemutatja az olasz kormány az ország újraindításának tervét, amellyel fokozatos megszünteti a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozásokat – jelentette be Giuseppe Conte miniszterelnök.

A május 4-től életbe lépő változások enyhíthetnek azon a szigoron, amelyet még március 9-én vezettek be, amikor bezártak szinte minden üzletet, korlátozták a gyárak működését, az emberek pedig csak indokolt esetben hagyhatták el otthonaikat.

"Bárcsak azt mondhatnám, hogy nyissunk újra mindent azonnal. Ez azonban felelőtlen döntés lenne. A járványgörbe azonnal elindulna újra kontrollálatlanul felfelé, és semmissé tenné az eddigi erőfeszítéseinket" – írta a kormányfő, és jelezte, általános enyhítés következik, de lesznek területi eltérések.

Az ipari lobbi már jó ideje harcol azért, hogy indítsák újra a gazdaságot, amely így is katasztrofális állapotba került. Az államkincstár nyolc százalékos visszaeséssel számol, de a Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint ez túl optimista becslés.

Conte viszont úgy érvelt, hogy a korlátozások lazítása tudományos adatokon és tanulmányokon alapul, és nem a közvélemény vagy egyes iparágak, cégcsoportok igényeit akarja kiszolgálni. A kormányfő arra is figyelmeztetett, hogy az enyhítések a járványgörbe újbóli emelkedésének a kockázatát is magukban hordozzák, ezért ezt a rizikót kell az elfogadható szintre szorítani.

A gazdaság újraindítása ugyanis azzal is jár, hogy a dolgozók tömegei kelnek ismét munkába, és ez tömegjelenetekhez vezethet, elsősorban a tömegközlekedésben, ezért az enyhítés előtt meg kell határozni azokat az óvintézkedéseket, amelyek ezekben a helyzetekben a minimálisra csökkentik a fertőzések veszélyét.

Olaszországban hétfőn 2256 új megbetegedést regisztráltak, ez több mint egy hónapja a legalacsonyabb adat. Az országban 24 114 halálos áldozatot szedett a koronavírus, ennél többen csak az Egyesült Államokban haltak bele a betegségbe.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×