eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A koronavírus-járvány elleni védekezésképpen felállított fertőtlenítő-alagúton megy keresztül egy férfi Mitrovicában 2020. április 7-én.
Nyitókép: A koronavírus-járvány elleni védekezésképpen felállított fertőtlenítő-alagúton megy keresztül egy férfi a koszovói Mitrovicában 2020. április 7-én. (MTI/EPA/Valdrin Xhemaj)

Szabadságba menekült több száz orvos a koronavírus-járvány tetőzése előtt Bosznia-Hercegovinában

A nyugat-balkáni államok vezetői igyekeznek visszaszorítani az új típusú koronavírus-járvány terjedését, az emberek viszont kiskapukat keresnek.

Szerbiában az utóbbi 24 órában 3630-ról 4054-re emelkedett a regisztrált SARS-CoV-2 vírussal fertőzöttek, és 80-ról 85-re a Covid-19 betegség halálos áldozatainak a száma.

A szerb ortodox egyház azt kérte az államvezetéstől, hogy enyhítsen a hétvégi kijárási tilalmon a pravoszláv húsvét idejére, erről a napokban dönt az új típusú koronavírus kezelésével megbízott válságstáb. A múlt hét végén, a nyugati kereszténység húsvéti ünnepén, péntek 17 órától hétfő 5 óráig teljes kijárási tilalom volt érvényben Szerbiában.

Bosznia-Hercegovinában több száz orvos és egészségügyi nővér, a teljes állomány mintegy kétharmada vett ki betegszabadságot a napokban, éppen akkor, amikor a járvány tetőzésére lehet számítani. A boszniai lapok szerint az egészségügyi dolgozók így akarják elkerülni, hogy ők is megfertőződjenek, a kórházakban ugyanis nagyon rossz állapotok uralkodnak, kevés a védőfelszerelés, a maszk, a kesztyű és a fertőtlenítőszer. A rendelkezésre álló adatok szerint legalább 700 egészségügyi dolgozó van jelenleg szabadságon. Bosznia-Hercegovinában hétfőről keddre 1014-ről 1037-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

Koszovóban egy nap alatt 362-ről 377-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Szerdától a kis balkáni országban szigorítják a kijárási korlátozást, mindenki csak másfél órára hagyhatja el otthonát naponta. A szabad mozgás idejét a személyi igazolvány utolsó előtti számjegye alapján határozták meg, például akinek nullára és egyesre végződik az igazolványszáma, az reggel 7 és 8.30, akinek kettesre, az 9 és 10.30 között intézheti legfontosabb ügyeit, így a beosztás 22.30-ig teszi lehetővé a szabad mozgást.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 828-ról 854-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A kormány döntése értelmében a külföldről hazahozott állampolgárok 21 napos karanténba kerülnek. Szkopje arról is döntött, hogy az egészségügyi dolgozók egyelőre nem vonulhatnak nyugdíjba, nem mondhatnak fel és nem bocsáthatók el.

Montenegróban 272-ről 274-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az Adria-parti államban eddig négyen haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×