eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Elnéptelenedett utcák a Berlin amerikai és szovjet szektorát összekötő egykori határátkelő, a Checkpoint Charlie közelében 2020. március 29-én. Németországban átlépte az 58 ezres határt az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma, a járvány okozta betegségben elhunytak száma 455-re emelkedett.
Nyitókép: MTI/EPA/Jens Schlüter

Németországban húsvét után dönthetnek a korlátozások lazításáról

Németországban enyhén lassul az új fertőzések számának emelkedése, és más országokhoz képest továbbra is alacsony a megbetegedettek halálozási aránya. A járványügyi helyzet függvényében ünnep után dönthetnek a korlátozások lazításáról.

Németországban a Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint 113 300-an szenvednek a Covid-19 fertőzésben. A betegség miatt eddig 2349-en haltak meg, de 46 300-an már meggyógyultak. Az új fertőzések száma 4974-gyel emelkedett, ami a tegnapihoz képest enyhén magasabb, 4,8 százalékos növekedést jelentett. De ez az érték is sokkal jobb, mint a múlt héten. Az elérni kívánt érték az egy százalék alatti, az jelenti majd a járvány visszavonulását.

Hendrik Streeck, a bonni klinika virológus professzora beszámolt arról, hogy az első fertőzésgócban, az észak-rajna-westfáliai Gangelt városkában 500 háztartásban végzett reprezentatív felmérés első eredményei szerint

a vizsgált személyek 15 százalékánál találtak immunitást, 2 százalékánál pedig eddig fel nem ismert fertőzést.

A halálozások aránya a megbetegedettek között 0,37 százalékos - ez az egész Németország esetében mért 1,89 százalékos halálozási arányhoz képest nagyon alacsony. A Németország összlakosságára vetített halálozási arány pedig 0,06 százalék, ami szintén nagyon kedvező.

Streeck professzor hangsúlyozta, hogy csak a szigorú higiéniai szabályok és az egymástól való megfelelő távolság betartása segíti a járvány terjedésének lassulását. Az eddigi ismeretek szerint a vírus csak cseppfertőzéssel, a levegőben terjed, ezért fontos a távolságtartás.

A német egészségügyi miniszter, Jens Spahn abban az esetben lát lehetőséget a korlátozások húsvét utáni kismértékű lazítására, ha az újonnan igazolt fertőzések száma tovább mérséklődik, illetve ha az összes fertőzött számának megduplázódása 14 nap fölé emelkedik.

A lazításról húsvét után az összes német tartomány miniszterelnökeivel közösen döntenek majd.

Annak ellenére, hogy némely politikus Ausztriára tekintve a maszkviselési kötelezettség lehetőségét emlegeti a korlátozások enyhítésének egyik feltételeként, a szakemberek ezt fenntartásokkal fogadják, mert a maszkok helytelen viselése és kezelése még a vírus azokon való koncentrációját is eredményezheti. Ezért nagyon fontosnak tartják a lakosság tájékoztatását a helyes maszkviselés szabályairól.

A szakemberek szerint védőoltás leghamarabb 2021 közepére várható, addig csak a korlátozások különböző formáival lehet védekezni a vírus terjedése ellen.

A német szövetségi kormány 40 millió eurót különített el a belföldi maszkgyártás elősegítésére. Az ehhez szükséges többrétegű, speciális szövetek gyártásának felfuttatása azonban legalább 3 hónapot fog igénybe venni.

Addig továbbra is külföldről, elsősorban Kínából kell beszerezni ezeket az alapanyagokat.

Németországban is bevezette sokakat érintő korlátozását a WhatsApp. Mivel a járvánnyal kapcsolatban rengeteg álhírt, videót és üzenetet továbbítanak ezen a programon keresztül, az eddig egyszerre 5 ismerősnek továbbítható üzenetek számát egy személyre korlátozták. Ez az ünnepek előtt elég kellemetlen változást jelent, mert ilyenkor az emberek rengeteg üzenetet küldenek a szeretteiknek, főleg, hogy a személyes találkozás a legtöbb esetben nem ajánlott, és nem is lehetséges.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×