eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Temetkezési dolgozók és halottaskocsik a bresciai halottasház előtt 2020. március 16-án. Olaszországban 2158-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma.
Nyitókép: MTI/AP/Luca Bruno

Sokkoló adat Olaszországból, nem lassít a járvány

Már 10 ezer fölé emelkedett az áldozatok száma

Egy nap alatt 889-cel nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, így már 10 023-ab vesztették életüket összességében. Ennél csak a pénteki szám volt magasabb, tegnap 919-en haltak meg.

A diagnosztizált fertőzöttek száma 5974-gyel emelkedett, 92 472 betegről tud a polgári védelem.

Lombardiában a legrosszabb a helyzet, egy nap alatt 542-en hunytak el.

Az országban 12 384-en gyógyultak meg, míg 3856-an súlyos állapotban vannak kórházban.

Az olasz kormány már azt tervezi, hogy meghosszabbítja a mostani helyzet szerint április közepéig tartó szigorú korlátozásokat.

A Ferenc pápa rezidenciájában elvégzett koronavírus-tesztek eredménye szerint a 83 éves egyházfő és a közeli munkatársai nem fertőzöttek - tudatta közleményében Matteo Bruni vatikáni szóvivő szombaton.

Százhetven emberen végeztek el vírustesztet a pápai államban, és hat esetben lett pozitív az eredmény, egyikük a Szent Márta vendégházban lakik, ahol Ferenc is.

Ilyen a helyzet Dél-Olaszországban

Puglia kormányzója, Michele Emiliano szerint korai még enyhíteni az óvintézkedések korlátozásain, de a koronavírus-fertőzés miatti vészhelyzetből elsőként a déli régiók lábalnak ki. Azt mondta: a járvány szabályosan kettéosztotta Olaszországot: a gócpontnak számító északi tartományokban még hónapokig eltarthat, mire a járványgörbe elkezd erőteljesen lefelé ívelni, miközben délen sikerült nemcsak lelassítani, hanem meg is fékezni a fertőzés terjedését.

Hozzátette: ezt az előnyt a déli vállalatoknak, üzemeknek ki kell majd használniuk, és azt kell szorgalmazniuk, hogy az északon vagy más országokban elhúzódó vészhelyzet miatt a "már megnyitott" dél-olaszországi tartományokba helyezzenek át bizonyos termelési egységeket.

Michele Emiliano sikeres stratégiának nevezte, hogy minden eszközzel megakadályozták, hogy az "északról menekülők délre vigyék a vírust". Elmondta: a kívülről érkezőket a pugliai vasútállomásokon, buszpályaudvarokon és sztrádakapuknál azonosították, és kéthetes házi karanténba helyezték. Kritikus pontnak nevezte a déli tartomány több száz, nagyrészt magánkézben működő idősotthonát.

Álhírnek nevezte azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint a délolasz gyógyszertárakat és élelmiszerboltokat már több támadás érte volna, és Bari utcáin ellopják a teli bevásárlószatyrokat. Elismerte azonban, hogy a válsághelyzet mindenekelőtt az eddig többnyire feketén alkalmazott, most bevétel nélkül maradt délolaszokat sújtja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×