eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner szlovák üzletember a bazini jogi akadémia tárgyalótermében 2020. január 13-án, amikor folytatódik a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalása.
Nyitókép: Jakub Gavlák

Lecsapott a különleges alakulat, bírák csuklóján kattant a bilincs Szlovákiában

Több helyszínen razziázott, és 13 bírót és más foglalkozású embereket vett őrizetbe szerdán a szlovák rendőrség különleges alakulatának (NAKA) Köd nevű csoportja.

Ez az egység a több súlyos bűncselekménnyel - köztük a két évvel ezelőtti újságíró-gyilkosság megrendelésével - vádolt Marián Kocner egyik bűnügyében vizsgálódik. Kocner ellen a NAKA bírók megvesztegetésének gyanújával is eljárást indított.

A Vihar fedőnevű akció részleteiről a szlovák rendőrség annyit közölt, hogy az őrizetbe vettek között a 13 bírón kívül még egy volt bírónő, egy csődgondnok, egy ügyvédnő és két további személy szerepel. Az őrizetbe vettek ellen az igazságszolgáltatás akadályozásának, illetve a bíróságok függetlensége befolyásolásának alapos gyanújával indítottak eljárást.

Szlovák sajtóértesülések szerint az őrizetbe vettek között van a legfelsőbb bíróság alelnöknője, illetve az igazságügyi tárca egyik volt államtitkára, Monika Jankovská is. Sajtóinformációk szerint Jankovská a nagyvállalkozó Kocnerrel, annak egyik peres ügyével - egy rendkívül nagy összegű váltóhamisítással - összefüggésben váltott üzeneteket.

Az őrizetbe vételeket végrehajtó rendőrségi csoport az úgynevezett Threema-ügyet vizsgálja, amelynek központi szála, hogy Kocner állítólag több közszereplővel, köztük bírákkal is kapcsolatot tartott a Threema nevű, kódolt üzenetváltást lehetővé tévő alkalmazáson keresztül.

Marián Kocner ellen a NAKA szerdán bírók megvesztegetésének gyanújával is eljárást indított. A nagyvállalkozó - aki ellen több fajsúlyos, főként gazdasági jellegű bűnügyben is eljárás folyik - a mostani eljárás tekintetében egyelőre elutasította a vallomástétel lehetőségét.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×