eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Tűzvész pusztít az ausztrál fővárostól, Canberrától délre fekvő Clear Range közelében 2020. január 31-én. A tűz miatt a hatóságok szükségállapotot hirdettek az Ausztrál Fővárosi Területen.
Nyitókép: MTI/AP/Rick Rycroft

Idén sajátos nevet kapott a különösen pusztító ausztrál tűzvész

Az országban szokás elnevezni a tűzvészeket a kitörés napjáról vagy a pusztítás helyszínéről, így született a Fekete Csütörtök vagy a Fekete Szombat név is, de ez az első eset, hogy a katasztrófát egy hosszabb időszakról nevezték el.

"Fekete nyárnak" nevezte ugyanis Scott Morrison ausztrál miniszterelnök a parlamentben kedden a szeptember óta tartó, immár több mint 30 halálos áldozatot követelő tűzvészek időszakát. Felszólalásában a miniszterelnök hozzáfűzte, hogy noha a tűzvész még nem ért véget, és több terület még mindig életveszélyes, "a mostani katasztrófák megmutatták, hogy Ausztráliát nem lehet legyőzni".

Eközben azonban a törvényhozás épülete körül tüntetők százai gyűltek össze és tiltakoztak a kormány klímapolitikája miatt, valamint azt is felrótták a miniszterelnöknek, hogy decemberben, a tűzvész közepén elutazott a családjával Hawaiira nyaralni.

Az országban szeptember óta több mint 12 millió hektárt emésztettek fel a lángok, és csaknem egymillió állat pusztult el. A múlt héten szükségállapotot hirdettek ki az Ausztrália fővárosi területen is a Canberra déli határában pusztító bozóttűz miatt.

Bredbo, 2020. február 2.
Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén az Új-Dél-Wales államban fekvő Bredbóban 2020. február 2-án.
MTI/EPA/AAP/Sean Davey
Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén az Új-Dél-Wales államban fekvő Bredbóban 2020. február 2-án.
MTI/EPA/AAP/Sean Davey

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×