eur:
394.79
usd:
367.86
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Egészségügyi ellátmányt szállító kínai katonák érkeznek az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedése miatt a járvány kiindulópontjának számító kínai Hupej tartományban lévő Vuhan város repülőterére 2020. január 25-én. A halálos áldozatok száma 41-re nőtt, a fertőzötteké 1287-re emelkedett Kínában.
Nyitókép: MTI/EPA

Evakuálásig romlott a helyzet a koronavírus miatt

Több ország is elhozza állampolgárait és konzulátusi személyzetét a karantén alá helyezett, 11 milliós Vuhanból.

Kínában vasárnapra 56-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak a száma, összesen 1975 fertőzéses esetet jegyeznek. A megbetegedettek közül a legújabb mérleg szerint 324 ember állapota válságos. További 2684 fertőzésgyanús esetet is regisztráltak a kínai hatóságok.

Sanghajból vasárnap jelentették az első halálesetet: nem élte túl a fertőzést egy 88 éves férfi, akinek korábban már voltak komoly egészségi problémái. E kínai nagyvárosban a helyi hatóságok negyven fertőzéses esetről tudnak.

A kínai hatóságok vasárnap ideiglenesen betiltották a vadhús értékesítését a piacokon, boltokban, éttermekben és online platformokon.

Az új koronavírus gazdaállata valószínűleg kígyó volt.

Az Egyesült Államok különgépet szervez, mert evakuálni készül konzulátusának személyzetét és más amerikai állampolgárokat a tüdőgyulladást okozó járvány epicentrumának számító kínai Vuhanból - jelentette be az amerikai külügyminisztérium.

A távozó amerikaiakat egy Vuhanból közvetlenül San Franciscóba tartó repülőgéppel szállítják el.

A bejelentés szerint a konzulátusi személyzeten kívül a többi amerikai állampolgár csak egy részének tudnak helyet biztosítani a járaton.

Elsőbbséget élveznek azok, akik fokozottan vannak kitéve a fertőzésnek.

További országok

Oroszország tárgyalást folytat Kínával állampolgárainak esetleges evakuálásáról Vuhanból és Hupej tartományból - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szombaton a pekingi orosz nagykövetségre hivatkozva, hozzátéve, hogy a képviselet sajtóattaséjának közlése szerint orosz állampolgárok nem fertőződtek meg a vírussal.

Franciaország is tervezi állampolgárainak evakuálását Vuhanból - írta szombaton a The South China Morning Post című kínai lap. A Peugeot, Citroen és Opel gépkocsigyártókat magába foglaló PSA-csoport bejelentette, hogy hazaszállíttatja Kínából az ott dolgozó alkalmazottait és családtagjait együttműködve a kínai hatóságokkal és a francia konzulátussal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×