eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Kijevnek most a britekkel van incidense

Feszültséget okoz Ukrajna és Nagy-Britannia között, hogy a brit rendőrségnek a terrorellenes küzdelemhez kapcsolódó egyik kiadványában a szélsőjobboldali szervezetek jelképei között felsorolták az ukrán állam címerét is. Ukrajna londoni nagykövetsége kedden nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy továbbra sem kaptak választ arra: mikor távolítják el a címert a szóban forgó füzetecskéből.

Ukrán hírportálok a napokban adtak hírt arról, hogy a brit rendőrség egy tájékoztatóanyagot adott ki egészségügyi intézményeknek, amelyekben számos szélsőséges szervezet szimbólumait sorolta fel, elsősorban azzal a céllal, hogy az egészségügyi dolgozók felismerjék az ilyen tetoválásokat.

Az ukrán állami jelkép, az úgynevezett "trizub", azaz háromágú szigony egy neonáci jelkép után következik, azzal a megjegyzéssel, hogy "nacionalista" szimbólum.

A segédanyagot a The Guardian című brit lap hozta nyilvánosságra a múlt héten. Kiderült, hogy nemcsak az ukrán címer, de a Donyec-medencei konfliktusban ukrán oldalon részt vevő, az ukrán belügyminisztériumhoz tartozó Azov ezred, illetve a Greenpeace természetvédő szervezet jelképei is bekerültek a brosúrába mint szélsőséges szervezetek szimbólumai.

Az ukrán nagykövetség még múlt vasárnap

nyomatékosan megkérte a brit hatóságokat, hogy távolítsák el a kiadványukból Ukrajna hivatalos címerét.

Majd hétfőn már az ukrán külügyminisztérium adott ki közleményt, amelyben kifejtette: "Ukrajna állami címere a Kijevi Rusz idejéből származik, és az ukránok egységének egyik szimbóluma. Az (ukrán) nyilvánosság és a hatóságok széles körben használják. Az ukrán állami jelkép és a szélsőségesség bármilyen összekapcsolása sérti emberek millióinak érzéseit Ukrajnában és külföldön egyaránt."

A brit kormány válaszában biztosította az ukrán felet, hogy nem állt szándékában megsérteni Ukrajnát, mindazonáltal elismerte, hogy valóban sértő, ami a címerükkel történt. Bocsánatot azonban nem kértek az incidens miatt.

Kedden a Twitteren közzétett bejegyzésében Ukrajna nagy-britanniai nagykövetsége rámutatott, hogy továbbra sem kaptak viszont választ Londontól "arra az egyszerű kérdésre", hogy mikor távolítják el az ukrán címert a kiadványból.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×