eur:
395.02
usd:
367.99
bux:
71510.05
2024. július 2. kedd Ottó
Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt egykori elnöke bécsi sajtóértekezletén 2019. október 1-jén. Itt bejelentette, hogy felfüggeszti párttagságát és befejezi politikai pályafutását. Strache videobotránya miatt bomlott fel az előző osztrák kormánykoalíció.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Mérget lehetne venni Heinz-Christian Strache mandátumára

Visszatér a politikába az egykori osztrák alkancellár, aki tavaly mondott le, miután nyilvánosságra került egy videofelvétel, amin kampánytámogatásért cserébe állami megrendeléseket ajánlott. Strache az őszi bécsi önkormányzati választáson indulna, a Szabadságpárt egykori képviselőiből alakult tömörülés élén.

Heinz-Christian Strache számára „van visszaút” a nagypolitikába, és ezt joggal is gondolhatja, miután a mérések eredményei szerint nagyító nélkül is jól látható tábora maradt az osztrák választóközönségben – fogalmazott az InfoRádióban Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója. Szerinte a magyarországi vonatkozással bíró botrány után sokat lehetne az osztrák választói magatartáson spekulálni, de ha az egykori alkancellár a tervei szerint visszatér a bécsi önkormányzati választáson,

biztos, hogy számíthat akkora támogatottságra, ami mandátumot jelent.

Hiszen azután, hogy Ausztriában egy konzervatív–zöld kormánykoalíció alakult, és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) helyére az Osztrák Zöld Párt lépett, a politikai logika azt mondja: a jobboldali mező üresen maradt, illetve a befolyása kisebb lett, mint korábban, és ezzel éppenséggel lehet kereskedni a politikai piacon, Heinz-Christian Strache pontosan ezt teszi – fogalmazott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa. Emlékeztetett: mielőtt Strachét kizárta volna az FPÖ, már látható volt, hogy

minden harmadik párttag, és különösen a pártra szavazók közül minden harmadik ember kitart mellette.

Tehát a politikájára - nem, arra amit az ibizai videóban láthattunk, hanem amelyet korábban képviselt - igenis igény van.

Strache 2019 decemberében alakult tömörülése, a Szövetség Ausztriáért (DAÖ) reményei szerint 15 százalékot is elérhet majd a helyhatósági választáson, ami a fentiek ismeretében nem is tűnhet túl ambiciózus várakozásnak. Prőhle Gergely ugyanakkor nem hiszi, hogy az a „veszély fenyegetne”, hogy egyelőre olyan erős párttá nőnék ki magukat, amely a kormányzásba is beleszólhat. Főként, miután

momentán csak a Szabadságpárttól vesznek el szavazatokat, és Kurz kancellár politikai képességeit nem szabad alábecsülni,

amikor arról van szó, hogy a konzervatív mezőt mennyire tudja lefedni.

„Az biztos, hogy Heinz-Christian Strache mandátumot fog tudni szerezni, ám, hogy a távlati politikai perspektíva hogyan néz ki, azt majd meglátjuk később” – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×