eur:
394.85
usd:
367.53
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Berlin, 2018. szeptember 28.Angela Merkel német kancellár (j) és Recep Tayyip Erdogan török elnök sajtóértekezletet tart Berlinben 2018. szeptember 28-án. Erdogan előző nap érkezett Németországba. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Merkel mentené a menthetőt

Angela Merkel német kancellár megpróbálja megmenteni az Európai Unió és Törökország menekültügyi megállapodását, ezért azt tervezi, hogy a következő hetekben Ankarába utazik tárgyalni Recep Tayyip Erdogan török elnökkel - írta a Süddeutsche Zeitung című német lap.

Értesülése szerint a kormányfő hivatalos törökországi útját januárra tervezik. A látogatás hátterében elsősorban az áll, hogy a Törökországból az EU területére átkelő menedékkérők számának emelkedése miatt küzdeni kell a 2016-ban kötött menekültügyi megállapodás fenntartásáért.

A Süddeutsche Zeitung kiemelte:

Recep Tayyip Erdogan a napokban arra figyelmeztetett, hogy újabb menekülthullám indulhat Európa felé,

és már régóta sürget támogatást azon tervéhez, hogy a Törökországban tartózkodó szíriai menekülteknek hozzanak létre egy biztonsági övezetet hazájuk északi részén, a török határ térségében.

Berlinben egyelőre nem erősítették meg, hogy Angela Merkel Ankarába készül. A szövetségi kormány egy szóvivője arra hivatkozott, hogy a kormányfő hivatalos programjairól mindig a programokat megelőző hét végén tájékoztatnak - írta a Süddeutsche Zeitung.

A német kancellár legutóbb december elején találkozott a török elnökkel, a londoni NATO-csúcstalálkozón, és legutóbb 2018 októberében tett hivatalos látogatást Törökországban.

A 2016 márciusában kötött EU-Törökország-megállapodás szerint a török hatóságok igyekeznek megakadályozni a menedékkérők távozását az EU felé, és cserébe Törökország 6 milliárd euró (2010 milliárd forint) támogatást kap az EU-tól a területén tartózkodó menekültek ellátására. Az Európai Bizottság a napokban közölte, hogy a megígért összeget maradéktalanul eljuttatták a török partnereknek.

A megállapodásban azt is rögzítették, hogy vissza kell küldeni mindazon elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket, akik Törökországból átkeltek a görög szigetekre. Uniós tagországok cserébe a tehermegosztás jegyében legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×