eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
2010. augusztus 20-án készített kép a busehri atomerőműről. Mérsékelt erősségű földrengés rázta meg 2019. december 27-én hajnalban Irán déli részét, a busehri atomerőmű környékét. Az amerikai földtani intézet mérése szerint az 5,1-es erősségű rengés fészke az atomerőműtől 45 kilométerre keletre, 38 kilométeres mélységben volt, a földmozgás nem okozott jelentős anyagi károkat, és nem érkeztek jelentések személyi sérülésekről.
Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Atomerőmű környékén volt földrengés Iránban

Mérsékelt erősségű földrengés rázta meg Irán déli részét, a busehri atomerőmű környékét.

Az iráni katasztrófaelhárítási szolgálat egyik regionális vezetőjének közlése szerint a földmozgás

nem okozott jelentős anyagi károkat, és nem érkeztek jelentések személyi sérülésekről.

Az amerikai földtani intézet mérése szerint az 5,1-es erősségű rengés fészke az atomerőműtől 45 kilométerre keletre, 38 kilométeres mélységben volt. A iráni szeizmológiai intézet szerint 4,9-es erősségű volt a földrengés, és 10 kilométeres mélységben pattant ki.

A rengés középpontjához Kalameh város volt a legközelebb, és egyelőre sem ott, sem másutt nem észleltek jelentős anyagi kárt - jelentette az Isna iráni hírügynökség. A Kalameh és Ahram város közötti utat lezárta egy földcsuszamlás, és egyes lakóházak falán repedések keletkeztek, de egy épület sem omlott be vagy össze.

Egy 4,9-es erősségű földrengés mérsékelt károkat tud okozni.

A busehri az ország egyetlen atomerőműve. Az Oroszország által épített és 2013-ban üzembe helyezett erőműben egy 1000 megawattos reaktor működik. 2016-ban orosz-iráni együttműködésben ugyancsak Busehrben elkezdtek építeni két másik reaktort, amelyek várhatóan csak 10 év alatt lesznek készen.

A perzsa-öbölbeli országok már többször kifejezték aggodalmukat amiatt, hogy egy jelentős földrengés kárt tehet a reaktorban, és radioaktív szennyeződés kerülhet a környezetbe. A busehri erőmű három tektonikai lemez találkozásánál fekszik, és Irán annak ellenére ezen a helyen építtette fel, hogy figyelmeztették erre a körülményre. 2013-ban, amikor 6,3-es erősségű rázta meg a térséget, és 37 ember halálát okozta, egy iráni tisztségviselő azt mondta: a reaktor 8-as erősségű rengéseket mindenképpen kibír.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×