eur:
396.34
usd:
369.91
bux:
71886.96
2024. július 2. kedd Ottó
Genf, 2018. március 21.Carles Puigdemont leváltott katalán elnök beszél a Számít-e még a függetlenség a 21. századi Európában? című panelbeszélgetésen Genfben 2018. március 21-én. (MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi)
Nyitókép: SALVATORE DI NOLFI

Nem bírt Carles Puigdemont kiadatásának ügyével a bíróság

Az illetékes belga bíróság hétfőn későbbre halasztotta a döntést Carles Puidgemont volt katalán elnök esetleges spanyolországi kiadatásáról.

A bíróság úgy határozott, hogy az újabb meghallgatásra 2020 február 3-án kerül sor.

Az Európai Bíróság csütörtökön hoz határozatot Oriol Junqueras volt katalán alelnök mentelmi jogának érvényességéről. A bírói határozat befolyásolhatja Puigdemont kiadatásáról szóló döntést - írta a belga sajtó.

Junquerast és Puigdemontot a 2019 májusában tartott legutóbbi európai parlamenti választásokkor képviselőnek választották, helyüket azonban a spanyol törvények értelmében nem foglalhatták el.

"Most nyílik arra először alkalom, hogy az Európai Bíróság tisztázza a mentelmi joggal kapcsolatos kérdéseket" - nyilatkozta Puigdemont ügyvédje a belga sajtónak hétfői meghallgatás után.

Puigdemont 2017 őszén Belgiumba menekült miután az alkotmányellenes népszavazás miatt hazájában büntetőeljárást indítottak ellene lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények vádjával.

A belga bíróságnak arról kell majd döntenie hogy az ellene kiadott európai elfogatóparancs alapján kiadható-e Carles Puigdemont Spanyolországnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Esik a forint, 396 felett az euró

Esik a forint, 396 felett az euró

A hétvégi francia választási eredmények hatására hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A forint gyengülésében és az OTP Bank árfolyamának esésében a kormány további extraprofitadó intézkedéssel kapcsolatos ma reggeli jelzése is szerepet játszhat. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×