eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Heringek tízezrei tüntettek Firenzében

Több tízezer, magát "heringnek" nevező tüntető vonult az utcára szombaton Firenzében, hogy a jobboldal megerősödése és Matteo Salvini, a Liga elnökének politikája ellen tiltakozzanak.

A "heringek" mozgalmát négy fiatal civil indította útjára Bolognában november 14-én, amikor 15 ezren tiltakoztak.

"40 ezren vagyunk! Többen mint Bolognában!" - tudatták a szervezők, miután a tömeg elözönlötte a toszkánai székváros központjában fekvő Köztársaság teret.

A megmozdulás elején a tiltakozók elénekelték a baloldali mozgalmak körében elterjedt olasz partizánnótát, a Bella cia-ót, de a kommunista párt sarló-kalapácsos zászlaját kifütyülték.

Az elmúlt napokban tartott tiltakozásokon igyekeztek mellőzni a politikai jelképeket, a közös motívum a hering volt, és az olyan transzparensek, hogy

"minden heringnek joga van az élethez".

A mozgalom azt követően született, hogy a Matteo Salvini vezette, jobboldali Liga fölényes győzelmet aratott Umbriában a tartományi választáson október végén, ahol több mint 50 éve a baloldal volt hatalmon.

A korábbi belügyminiszter Salvini a nyáron lépett ki a kormánykoalícióból, hogy a Liga, megnövekedett népszerűségét kihasználva, az ország legnagyobb politikai erejévé válhasson előrehozott választásokon. De a nagyobbik kormánypárt, a népszerűségéből sokat vesztő 5 Csillag Mozgalom megállapodott a baloldali Demokrata Párttal, és így nem kellett választásokat tartani, hanem új kormány alakult. Erre válaszul Salvini azt tűzte ki célul, hogy tartományonként hódítja meg Olaszországot, és így kényszeríti ki előrehozott választások megtartását.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×