eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Idomeni, 2016. március 24.Madár repül át a Görögországot Macedóniától elválasztó pengésdrót-kerítés felett a macedón határ mellett fekvő Idomeni görög falu közelében lévő migránstábornál 2016. március 24-én. Ezrek rekedtek a határ görög oldalán, mert Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia lezárta határait a bevándorlók előtt. (MTI/EPA/Armando Babani)
Nyitókép: (MTI/EPA/Armando Babani

Lövés dördült a szlovén-horvát határon

Intézkedés közben meglőttek a horvát rendőrök egy illegális bevándorlót a szlovén-horvát határ közelében még szombaton, a férfi életveszélyes állapotban van.

Az Index.hr horvát hírportál a hasi és mellkasi sérüléseket szenvedett. A rijekai korházban azonnal megműtötték, de az intézmény közleménye szerint még nincs túl az életveszélyen. Davor Bozinovic horvát belügyminiszter sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem messze a szlovén-horvát határtól, a hegyvidéki Gorski Kotárban, nehezen megközelíthető területen egy nagyobb migráns csoportra bukkantak a hatóságok. A bevándorlók korábban illegálisan léphették át a boszniai-horvát határt és valószínűleg Szlovéniába akartak eljutni. Közölte, hogy intézkedés közben az egyik migráns megsebesült, a sérüléseket valószínűleg lőfegyver okozta, az ügyben nyomoz az ügyészség.

A miniszter megjegyezte, hogy szombat délután a horvát rendőrség ugyanúgy járt el, mint bármelyik másik napon. Védte a határokat, megpróbálta feltartóztatni azokat a migránsokat, akik illegálisan akartak átjutni Horvátország területén.

A lapok úgy tudják, hogy a rendőrség 15 illegális bevándorlót tartóztatott fel az akcióban. Azt egyelőre nem közölték, hogy melyik országból származnak a bevándorlók.

Horvátországban a hatályos jogszabályok szerint a rendőrök csak abban az esetben használhatnak lőfegyvert, ha meg kell védeniük saját testi épségüket vagy egy másik személyét, akinek szintén veszélyben van az élete, vagy ha valakit bűncselekmény közben nem tudnak feltartóztatni és ha az a bűncselekmény legalább tíz évig terjedő börtönbüntetéssel jár.

A Görögországból Észak-Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal 2016-os "lezárása" óta a menedékkérők más útvonalon - Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével - igyekeznek eljutni Nyugat-Európába. Mára Észak-Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek vagy az adott országban akarnak menedéket kérni. A határsértések mindennaposak.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×