eur:
392.94
usd:
363.37
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Medveharc Romániában: "az emberi életnek nincs semmilyen jogosítványa"

Bár a gyakori medvetámadások miatt megszavazta a román szenátus a medvevadászat tilalmának ideiglenes feloldását, a politikai csetepaték miatt ki tudja, mikor lesz abból hatályos törvény. A Hargita Megye Tanács elnöke, Borboly Csaba az InfoRádiónak azt nyilatkozta, hogy Romániában az emberélet másodlagos, és a nagyvadak élvezik az elsőbbséget.

Borboly Csaba elmondása szerint egyelőre csak a mezőgazdasági bizottságában történt döntés, amiből az látszik, hogy a román kormány képtelen megoldani a medvekérdést. Az új szabályozásnak még át kellene mennie a szenátus plenáris ülésén, mielőtt az államelnök kihirdeti.

Sajnos Romániában azonban egy

áldatlan és ádáz politikai harc, politikai cirkusz zajlik

– folytatta Hargita megye tanácselnöke. Miután az államelnököt nem a parlamenti többség adja, minden egyes törvényt megtámad az alkotmánybíróságon, és tízből nyolc törvényt valamilyen formai hibára hivatkozva vissza is dobnak, tette hozzá.

Máskülönben a vadászati törvény módosítását egyszer a parlament már megszavazta, de azt a taláros testület ugyancsak elmeszelte, így előröl kellet kezdeni a teljes procedúrát.

"Aki ma Romániában meg tudja mondani, hogy egy törvény mikor lesz kihirdetve, az legalább prófétai minősítésben kell, hogy legyen"

– húzta alá Borboly Csaba.

A legnagyobb nyomás Hargita megyére hárul, miután itt található a legtöbb medve, mintegy 1600 példány, amely a romániai populáció harmada, ismertette a tanácselnök, aki szintén csak a sajtóból értesül a törvényjavaslatról, hiszen arról a kormány nem egyeztet. Azt viszont biztosra veszi, hogy mivel európai szinten a barna medve kiemelt védettségnek örvend, a román kabinetnek mindenképpen tárgyalóasztalhoz kell majd ülnie az unió illetékeseivel ezzel kapcsolatban.

Hargita megyében egyébként azt szeretnék, hogyha lenne egy egészséges medvepopuláció, ennek okán Borboly Csaba a Régiók Európai Bizottsága tagjaként egy jelentést is elfogadtatott az unióban. Szeretnék elérni, hogy

legyen megfelelő megelőzés, megfelelő kompenzáció, és megfelelő közbelépési intervenció,

mert ebben a pillanatban – mint fogalmazott – Romániában

az emberi életnek nincs semmilyen jogosítványa.

Végezetül megismételte, a legnagyobb probléma, hogy Romániában a kormány nem teszi a dolgát, nem hívja le azokat a pénzeket, amiket az Európai Unió adna, nem hozza meg azokat a szabályozásokat, amik szükségesek, és a politikai állóháború nem szolgálja sem a medvék, sem pedig az emberek ügyét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×