eur:
393.08
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Giuseppe Conte ügyvezető olasz miniszterelnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik a római államfői rezidencián, a Quirinale-palotában 2019. augusztus 29-én, miután Sergio Mattarella olasz államfő kormányalakítással bízta meg. Előző nap megállapodás született a baloldali populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt között az új olasz kormánykoalíció felállításáról.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Meo

Szerdára felállhat az új kormány

Giuseppe Conte szerint a feleknek túl kell tenniük magukat az elmúlt évek ellenségeskedésein, de a megegyezés napokon belül megtörténhet.

Szerdára felállhat Olaszország új kormánya - jelentette ki a kormányalakítással megbízott Giuseppe Conte ügyvezető miniszterelnök, bizakodóan nyilatkozva az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) koalíciós tárgyalásairól.

Ha keddre nem is, de "legkésőbb szerdára" le kell zárulniuk a tárgyalásoknak - mondta Conte egy vasárnapi sajtófesztiválon.

Conte a két párt között meglévő "jó munkalégkörről" beszélt, annak ellenére, hogy a feleknek túl kell tenniük magukat az elmúlt évek ellenségeskedésein, s hogy az M5S vezetője, Luigi Di Maio pénteken még azzal fenyegetőzött, hogy megszakítja tárgyalásait a Nicola Zingaretti vezette PD-vel.

Vasárnapi nyilatkozatában Conte Róma eddigi szigorú migrációs politikájának folytatását ígérte, s arra is kitért: azon dolgozik, hogy az új kabinet ne csak férfiakból álljon.

Olasz sajtóértesülések szerint az államfő múlt csütörtökön öt napot adott az új kabinet megalakítására az M5S és a PD által miniszterelnöknek javasolt Giuseppe Conténak, akinek így kedden vagy szerdán kell bemutatnia a végleges miniszteri névsort.

Conte, aki az Öt Csillag Mozgalom és Matteo Salvini Liga pártjának a koalíciós kormányát is vezette, augusztus 20-án jelentette be lemondását, miután az elmúlt hónapokban jelentősen megerősödött Liga bizalmatlansági indítványt nyújtott be ellene, és Salvini előrehozott választásokat sürgetett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×