eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Őrizetbe vették a Sea-Watch 3 német kapitányát Lampedusában

A hajó fedélzetén tartózkodó illegális bevándorlók partra szállhattak a dél-olaszországi szigeten, de sorsuk továbbra is bizonytalan.

Őrizetbe vette a Sea-Watch 3 civil mentőhajó német kapitányát szombaton az olasz rendőrség, miután hajójával kikötött Lampedusában.

A fedélzeten levő negyven embert a regisztráció után egy lampedusai menekülttáborba vitték.

Az olasz külügyminisztérium szerint Németország, Franciaország, Luxemburg, Finnország és Portugália felajánlotta, hogy befogad közülük néhányat.

A holland zászló alatt hajózó Sea-Watch 3, amelyet egy német segélyszervezet üzemeltet, két hétig vesztegelt a tengeren 40 afrikai migránssal a fedélzetén. A hajó arra várt, hogy engedélyt kapjon Olaszországtól vagy valamelyik Európai Uniós tagállamtól a kikötésre.

Kapitánya, Carola Rackete a héten végül úgy döntött, hogy a dél-itáliai Lampedusa szigetéhez hajózik, amit az olasz kormány hajói megpróbáltak megakadályozni. Szombat hajnalban Rackete mégis betért a kikötőbe, ahol a hajó erős rendőrségi jelenlét mellett horgonyt vetett.

A helyszínen készült videofelvételeken látni lehetett, ahogy a nőt a vámőrség emberei elvezetik.

Az olasz ügyészség pénteken vizsgálatot indított Rackete ellen, akit egyebek között illegális bevándorlás segítésével és a tengerjog megsértésével gyanúsítanak. A kapitányt akár 15 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják.

Korábban Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a radikálisan jobboldali Liga vezetője azt mondta, hogy Rackete csak akkor köthet ki, ha az európai tagállamok befogadják a hajó fedélzetén tartózkodó migránsokat. Ebben az esetben is lefoglalják a hajót és bíróság elé állítják kapitányát, akit azzal vádolnak meg, hogy embereket csempészett - tette hozzá Salvini.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×