eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Miniszterelnökii Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b2), Peter Pellegrini szlovák (b2), Andrej Babis cseh (j2) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (j) a V4-egyeztetésen Prágában 2019. június 28-án.
Nyitókép: Orbán Viktor magyar (b2), Peter Pellegrini szlovák (b2), Andrej Babis cseh (j2) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (j) a V4-egyeztetésen Prágában 2019. június 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Kiderült, Orbán Viktor milyen embert akar az Európai Bizottság élére

A visegrádi négyek azt szeretnék, hogy az Európai Bizottság élére olyan személy kerüljön, aki érti a közép-európai régió problémáit - jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfő pénteken este Prágában. Hozzátette: ennek a személynek nem kell feltétlenül Közép- vagy Kelet-Európából származnia.

A nyilatkozat azt követően hangzott el, hogy Prágában véget ért Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Peter Pellegrini szlovák kormányfő informális egyeztetése a legfőbb uniós tisztségek jelöltjeiről.

Babis szerint a visegrádi kormányfők úgy vélik nem lenne jó, ha az Európai Bizottság élére a csúcsjelöltek (az Európai Parlament frakcióinak választási listavezetői a májusi EP-választáson) egyike kerülne.

"Úgy gondoljuk, hogy nem a csúcsjelölteknek kellene elfoglalniuk ezeket a pozíciókat. Személyi kérdésekben megvannak az elképzeléseink" - nyilatkozta a cseh kormányfő, de konkrét neveket nem akart említeni.

Az Európai Néppárt csúcsjelöltje a német Manfred Weber, a szocialistáké Frans Timmermans, a liberálisoké a dán Margrethe Vestager. A cseh miniszterelnök nyilvános bírálója a csúcsjelölti rendszernek, s úgy véli néhányan a jelöltek közül "nem igen szeretik a V4-es régiót".

"Minden frakcióból több név van. (...) Vannak elképzeléseink a személyekről, de a kérdés az, sikerül-e valamilyen módon meggyőzni róluk a többi országot" - jegyezte meg Babis.

"Nem arról van szó, hogy határozottan kitartanánk valaki mellett, akinek Közép- vagy Kelet-Európából kellene lennie.

Természetesen ilyen jelöltek is vannak, de most arról van szó, hogy ez az ember értse meg a régiónkat, ne legyenek történelmi előítéletei és negatív véleménye álláspontunkról például a migráció, a klíma vagy a költségvetés kérdésében" - mutatott rá Andrej Babis.

Az Európai Tanács személyi kérdésekkel foglalkozó újabb rendkívüli ülésé vasárnap lesz Brüsszelben. Az Európai Tanács előző, június 21-én megtartott ülésen a témát nem sikerült lezárni.

A cseh kormányfő szerint nem lenne jó, ha a vasárnapi csúcson sem sikerülne megoldani a fontos vezető tisztségek betöltésének kérdését.

"Az Európai Tanács többsége valószínűleg számol azzal, hogy a tárgyalások egész éjjel, illetve hétfő délelőtt is folytatódhatnak" - jegyezte meg.

Babis megismételte korábbi álláspontját, hogy azt szeretné, ha Vera Jourová cseh uniós biztos a jövőben erősebb portfóliót kapna. "Erről az Európai Bizottság elnöke dönt, akinek nagy a hatalma. Ezért fontos, hogy az elnök legalább egy kicsit a mi elképzeléseink szerinti személy legyen" - szögezte le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×