eur:
392.3
usd:
362.37
bux:
72093.89
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

EU-csúcs "félretették" a csúcsjelölteket

Az Origo brüsszeli értesülései szerint "félretették" a csúcsjelölteket (Spitzenkandidatokat) az európai uniós tagállamok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján.

Ez azt jelenti, hogy nem automatikusan ők a jelöltek az Európai Bizottság elnöki posztjára, vagyis Manfred Weber és Frans Timmermans helyett új jelöltet keresnek - írta a portál.

Az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfőiből álló testület azért ült össze kedden Brüsszelben, hogy javaslatot tegyen az Európai Bizottság új elnökének személyére. Brüsszeli munkavacsorájukon az uniós állam- és kormányfők a tervek szerint megkezdték az EU-intézmények vezetőinek jelöléséhez és kinevezéséhez vezető eljárást.

A munkavacsora előtt a V4-országok vezetői, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, a francia elnökkel, Emmanuel Macronnal, majd Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével egyeztettek.

Címlapról ajánljuk

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×