eur:
394.8
usd:
365.37
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Az európai parlamenti választás hirdetménye a kifüggesztés előtt a XII. kerületi polgármesteri hivatalban 2019. március 11-én. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit, Magyarországon május 26-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Fóris György: igen bonyolult kimenetele is lehet az EP-választásoknak

Míg Nyugat-Európában sok esetben az elit ellen, addig keleten inkább belpolitikai szempontok alapján szavazhatnak majd a május végi európai parlamenti választáson - vélekedett az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában Fóris György, a Bruxinfo brüsszeli irodaigazgatója.

Igen bonyolult kimenetele is lehet a május végi EP-választásoknak, mivel a kontinensen belül eltérő, hogy milyen szempontok alapján járulnak majd urnákhoz a választók - véli Fóris György.

A Bruxinfo brüsszeli irodájának igazgatója szerint például a zöldek nyugaton sem a klímaügy felvetése miatt ugrottak meg, noha főleg a fiatalok körében most már tömeges az aggódás a Föld jövője miatt. Inkább

friss erőt látnak a zöldekben, egy nem elhasznált, nem kompromittálódott valamit,

ami nem akarja teljesen megtagadni azt, ami eddig történt, de másképp csinálná a dolgokat.

"Egyes országokban már kormányon is voltak, például Németországban, de ott sem sokáig, így nem használódtak el" - mondta az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában a szakértő.

Mint mondta, keleten a zöld ügy nem foglalkoztatja annyira az embereket, ők inkább belpolitikai témák mentén döntenek majd, akárcsak a korábbi években.

Arról, hogy a bevándorlásellenesség fő szempont lesz-e a választáson, úgy vélekedett, ez "egyfajta leírása" a helyzetnek, de nem biztos benne, hogy az érintett politikai erők e mentén definiálják magukat. A migráció szerinte "kétségtelenül zavaró tényező néhány országban", de - "szokták mondani" -

olyanok is pánikba esnek, akik életükben nem láttak még migránst, de látják őket a hírekben, és ez befolyásolja őket; "Olaszország tipikus példa:

ott bár látnak migránsokat, az emberek Észak-Olaszországban nem ezért szavaztak Matteo Salvinira, hanem mert gazdasági problémák vannak. Salvini migránsellenessége kifejez az olaszok számára egy olyan attitűdöt, ami alapján úgy vélik, más kérdésekhez is érthet" - fogalmazott Fóris György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Pozitív hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken, ezzel a régió piacai javítani tudnak a tegnapi eséshez képest. Ehhez képest az USA-ban sokkal visszafogottabb mozgásokat látunk annak ellenére, hogy a friss adatok a munkaerőpiac lassulását mutatták, ami jó hír lehet a Fed kamatvágása szempontjából. Nagyobb mozgásokra azonban nem kell ma számítani az USA-ban, hiszen a Függetlenség Napja miatt már ma is korábban zár a tőzsde, holnap pedig nem lesz kereskedés, tehát várhatóan kisebb volumenekre lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×