eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Gyászolók égő gyertyákkal emlékeznek a Srí Lanka-i merényletek áldozataira a pakisztáni Karacsiban 2019. április 21-én, húsvétvasárnap. A szigetország fővárosában, Colombóban lévő Shangri-La luxusszállodában ketten robbantottak, míg a szintén colombói Cinnamon Grand Hotelben és Kingsburyben, valamint a Szent Antal katolikus templomban, a negombói Szent Sebestyén katolikus templomban, illetve a batticsaolai evangéliumi keresztény templomban egy-egy szélsőséges hajtott végre támadást. A merényletekben elhunytak száma 290-re emelkedett, és több mint 500-an megsebesültek.
Nyitókép: Gyászolók égő gyertyákkal emlékeznek a Srí Lanka-i merényletek áldozataira a pakisztáni Karacsiban. MTI/EPA/Sahzaib Akber

A merényletek miatt eddig negyven embert vettek őrizetbe Srí Lankán

Már negyven gyanúsítottat vettek őrizetbe a Srí Lanka-i hatóságok a vasárnapi robbantássorozattal összefüggésben - közölték hivatalos források kedden.

A letartóztatottak között van az öngyilkos merénylőket szállító teherautó sofőrje és annak a háznak a tulajdonosa, amelyben néhány terrorista lakott.

A húsvétvasárnap elkövetett kilenc robbantásos merényletben mintegy 310-en haltak már meg, és 500-an megsebesültek.

Egy Srí Lanka-i szélsőséges csoport, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat követte el a támadásokat - számolt be Radzsita Szenaratne kormányszóvivő és egészségügyi miniszter. A rendőrség detonátorokra és robbanószerkezetekre bukkant a helyszínek közelében.

A három templom és három luxusszálló ellen egy időben elkövetett támadásokban részt vevő hét öngyilkos merénylő mindegyike Srí Lanka-i állampolgár volt. A hatóságok azt gyanítják, hogy a szélsőségesek külföldi kapcsolatokkal rendelkeztek, nemzetközi terrorszervezet állhatott mögöttük. Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök jelezte: külföldi segítséget kér a szálak felgöngyölítéséhez.

Sziriszena hétfőn este szükségállapotot rendelt el

"a közbiztonság, a közrend fenntartása, valamint a társadalmi élethez nélkülözhetetlen szolgáltatások és termékek biztosítására". Az ország hivatalos lapjában megjelent rendelet értelmében különleges felhatalmazást kapnak a biztonsági erők a többi között gyanúsítottak őrizetbe vételére, illetve a vizsgálatok lefolytatásához szükséges házkutatások végrehajtásához.

A nemzetközi rendőri együttműködési szervezet, az Interpol szakértői csoportot küldött a helyi hatóságok megsegítésére Srí Lankára. Közöttük vannak bűnügyi helyszínelők, tűzszerészek, terrorelhárítók és az áldozatok azonosításával foglalkozó szakemberek is.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muszlim, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus.

A polgárháború vége - 2009 - óta eddig nem volt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak súrlódások és kisebb atrocitások.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×