eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Földközi-tenger, 2018. június 12.Az SOS Méditerranée civil szervezet felvétele migránsokról a szervezet Aquarius nevű mentőhajóján, a Földközi-tengeren 2018. június 12-én. Az Aquariuson tartózkodó 629 bevándorlót olasz hajók segítségével a dél-spanyolországi Valenciába szállítják, ahol az előző napon engedélyezte a kikötést a spanyol kormány, miután Málta és Olaszország is megtagadta, hogy partra szálljanak a területükön. A mentőhajó három nappal korábban vette fedélzetére az embereket a líbiai partok közelében. (MTI/EPA/SOS Méditerranée/Kenny Karpov)
Nyitókép: KENNY KARPOV

Változás az Európát érintő migrációs folyamatokban

Az EU part- és határvédelmi ügynöksége szerint összességében egy év alatt 13 százalékkal csökkent a regisztráltak száma, viszont a nyugat-balkáni vonalon megint egyre többen jönnek - főként afgánok.

Tovább csökkent márciusban az illegálisan Európába érkező bevándorlók száma az előző havi adatokhoz képest - írta szerdán közzétett jelentésében az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex).

A friss értékelés szerint januárban 4600-an érkeztek a négy fő migrációs útvonalon keresztül az EU-ba, ez

7 százalékos csökkenést jelent a februári adatokhoz képest. Az év első három hónapjában regisztráltak száma összesen 17 900 volt, 13 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

Az olaszországi visszaesés miatt már jó ideje Spanyolország volt a legfőbb belépési pont, azonban mostanában ott is jelentősen bezuhant az érkezők száma, így most a kelet-mediterrán útvonal lépett elő az első helyre. Görögországban nagyjából 3000 embert jegyeztek fel a hatóságok, 10 százalékkal többet, mint egy hónappal korábban, idén eddig összesen 9000-et. Legnagyobb csoportjukat az afgánok és a törökök tették ki, előbbiek jellemzően a tengeren, utóbbiak a szárazföldön keresztül érkeznek.

A nyugat-balkáni útvonalon csaknem 650 bevándorlót regisztráltak márciusban, a negyedéves 2300-as adat pedig 81 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél.

Legtöbbje az érkezőknek afgán volt.

A spanyolországi illegális határátlépések száma márciusban felére csökkent, mintegy 450-re. Az év első három hónapjában az erős januári számok miatt összesen azonban 5450 volt az érkezők száma, 54 százalékkal több, mint 2018-ban. A migránsok között legtöbben továbbra a marokkói állampolgárok voltak.

Olaszországban a februárban regisztrált, kilencéves rekordalacsony számok után valamelyest ugyan nőtt a bevándorlók száma, de így is csak 225 volt. 2019 első negyedévében összesen 480 érkezőt jegyeztek fel az olasz partokon - többségük tunéziai és algériai - , ami 92 százalékos csökkenés a tavalyi adatokhoz képest.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×