eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Kazahsztánban több ezren tiltakoztak a főváros átnevezése ellen

Nem mindenki fogadta kitörő örömmel az ország fővárosának átnevezését Asztanáról Nurszultanra. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség csütörtöki jelentése szerint a fővárosban verekedés tört a döntés támogatói és ellenzői között. Helyi sajtójelentések szerint mintegy 20 embert vettek őrizetbe a dulakodás miatt.

A kazah parlament alsó- és felsőháza szerdán szavazta meg, hogy az ország fővárosát, Asztanát ezentúl nevezzék Nurszultannak a köztársaság első elnöke Nurszultan Nazarbajev tiszteletére.

Az országot három évtizeden át vezető Nazarbajev kedden váratlanul lemondott, és a parlament már szerdán megválasztotta az utódját, Kaszim-Zsomart Tokajevet.

A kazah főváros átnevezését az új államfő, Tokajev javasolta szerdán, beiktatási beszédében.

Az egykori Szovjetunió területén nem számítanak szokatlannak az ehhez hasonló átnevezések. A kazah főváros új elnevezése ellen azonban több ezren tiltakoznak: egy internetes petícióhoz csütörtökig több mint 37 ezren csatlakoztak.

A kezdeményezés célja, hogy elérjék, hogy a kérdésben népszavazást tartsanak a mintegy 18 millió lakosú országban.

A Kazinform kazahsztáni állami hírügynökség az eddigiekben azonban nem közölt jelentést tiltakozásokról, arról viszont igen, hogy egyre több kazahsztáni város tervezi főutcáját Nazarbajev után elnevezni (ahogy azt az új államfő javasolta).

  • Akmola, a későbbi Asztana, 1997 decemberében lett az új kazah főváros Almati helyett.
  • A város Almatitól több mint ezer kilométerre északra, a közép-ázsiai sztyeppéken fekszik.
  • Nazarbajev akkoriban kifogásolta, hogy Almati túlzsúfolt, túl közel van Kínához és a földrajzi fekvése miatt földrengések fenyegetik.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×