eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Ellenzéki koalíció alakult a májusi európai parlamenti választásokra Lengyelországban

Az erről szóló nyilatkozatot vasárnap írta alá öt lengyel ellenzéki párt, köztük a fő ellenzéki erőt adó Polgári Platform (PO). Ezzel ellenzéki koalíció alakult az EP-választásokra Lengyelországban

A Európai Koalíció (KE) nevű szövetség létrehozására február elején szólított fel egy felhívásban a PO-hoz, valamint a jelenleg parlamenten kívüli baloldalhoz tartozó volt lengyel kormányfőkből és külügyminiszterekből álló csoport.

A KE-hez való csatlakozásról az utóbbi napokban a PO mellett a Lengyel Parasztpárt (PSL) döntött, valamint a PO-val a tavalyi év végén átmenetileg konfliktusba került Modern (Nowoczesna) is.

A parlamenten kívüli tömörülések közül a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD), valamint a Zöldek járultak hozzá a szövetséghez.

A koalíciós nyilatkozat aláírását kísérő sajtókonferencián a PO elnöke, Grzegorz Schetyna elmondta: a KE-t azért hozták létre, hogy "megvédjék Lengyelországot az Európa-ellenes erőktől", azoktól, "akik gyengítik, rontják az ország pozícióját az Európai Unióban".

Schetyna jelezte, hogy az EP-választásra közös jelöltlistát összeállító KE az őszi lengyel parlamenti választást, valamint a jövő évi elnökválasztást megelőző kampányban is szövetségként lép majd fel, és nyitott "más partnerekre, más közegekre is".

A felmérésekben hosszabb ideje a megválasztási küszöbön alul maradó Modern elnöke, Katarzyna Lubnauer felszólalásában úgy látta: a KE esélyt jelent arra, hogy véget érhet a Jog és Igazságosság (PiS) "őrült kormányzása".

A Do Rzeczy lengyel konzervatív hetilap megrendelésére az Estymator közvéleménykutató által készített, szombaton közzétett felmérés szerint a PiS a szavazatok 38,5 százalékát nyerné,

ha most tartanák az EP-választásokat, a KE pedig a voksok 33,4 százalékára tenne szert. A felmérés készítésekor az 5 százalékos megválasztási küszöbön egyensúlyozó PSL még nem döntött a KE-hoz való csatlakozásról.

Az EP-választáson 10,2 százalékot kapna az új, a KE-hez nem csatlakozó balliberális párt, a Tavasz (Wiosna). A jobboldali ellenzéki Kukiz´15 pedig a szavazatok 7 százalékára tenne szert.

A lengyel kormánypárt, a PiS e héten mutatta be az EP-választási jelöltlistáját vezető politikusait, akik között Beata Szydlo kormányfő-helyettes, volt miniszterelnök, valamint Joachim Brudzinski belügyminiszter is szerepel.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×