eur:
392.34
usd:
362.3
bux:
72058.06
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
2018. április 21-én Gdanskban készített kép a Balti-tenger partján fekvő lengyel kikötőváros polgármesteréről, Pawel Adamowiczról, akit 2019. január 13-án este egy gdanski jótékonysági rendezvényen leszúrt egy férfi. Adamowiczot megműtötték, egyelőre kritikus állapotban van, a támadót elfogták.
Nyitókép: MTI/AP/Wojciech Strozyk

Meghalt a megkéselt gdanski polgármester

A politikust vasárnap, egy jótékonysági rendezvényen támadta meg egy férfi.

A gdanski orvosi egyetem kórháza előtt Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter részvételével rendezett sajtótájékoztatón azt mondták: harcoltak Adamowicz életéért, de sajnálatos módon elveszítették a küzdelmet.

A politikust egy jótékonysági célú rendezvényen támadta meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi.

A lengyel közszolgálati televízió úgy tudja: a késelőt, Stefan W.-t a gdanski kerületi bíróság 2014-ben 5 és fél éves szabadságvesztésre ítélte, miután elkövetett négy bankrablást. A gdanski pénzintézetekben fegyverrel fenyegette meg az alkalmazottakat, az elrabolt pénzösszegek 2500 zlotytól 6800 zlotyig (187 ezer - 509 ezer forint) terjedtek.

Stefan W.-t december végén engedték ki a börtönből. A vasárnapi támadás után őrizetbe vették, hétfőn a gdanski ügyészségen kihallgatják.

Az országos rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, hogy azt a köztéri ünnepséget, ahol megtámadták a polgármestert, a szervezők nem jelentették be tömegrendezvénynek, pedig akkor az alkalmazottnál szigorúbb biztonsági szabályok vonatkoztak volna rá. A helyszín biztonságáért a szervezők által bérelt cég volt a felelős, a rendezvény környékén megerősített rendőri jelenlétet biztosítottak, és a támadáskor riadóztatott rendőrök azonnal reagáltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyal majd. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×