eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Hatodik hete tüntetnek a szerb elnök ellen Belgrádban

Több ezer ember gyűlt össze Belgrád utcáin szombaton, immár a hatodik alkalommal, Aleksandar Vucic szerb elnök ellen tüntetve.

A B92 belgrádi rádió helyszíni tudósítása szerint a tüntetők sípokat fújtak, plakátjaikon felkelésre szólítottak fel, az hirdették, hogy "ötmillióan vannak", és nem "a jelenlegi és a korábbi tolvajok", hanem a nép oldalán állnak.

A Belgrádi Egyetem bölcsészkara előtti téren egybegyűltek előtt felszólalva a tüntetés szervezői azt is követelték, hogy a hatóságok derítsenek fényt arra, kik gyilkolták meg Oliver Ivanovic koszovói szerb politikust, Vucic egyik legádázabb bírálóját. Felszólították a polgárokat, hogy vegyenek részt szerdán a merénylet egyéves évfordulóján rendezendő tüntetésen. A tiltakozók előtt felszólalt Rada Trajkovic, az Európai Mozgalom Koszovóért nevű nem kormányzati szervezet vezetője. Azt hangoztatta, hogy az Ivanovic-gyilkosságnak azt kellett volna megmutatnia, hogy a szerbek és albánok együttélése Koszovóban lehetetlen, de az ellenkezője történt. Mint mondta: ezt demonstrálták azok az albánok is, akik elkísérték Ivanovicot az utolsó útjára. Trajkovic leszögezte, hogy amíg Vucic hatalmon van, Szerbiában nem fog javulni a helyzet.

A hatodik hete, szombatonként tartott tiltakozások közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus elleni novemberi támadás volt. A baloldali Borko Stefanovicot máig ismeretlen tettesek verték meg a dél-szerbiai Krusevacon, amikor egy ellenzéki rendezvényen vett részt. A politikus állítása szerint támadói a Vucic vezette Szerb Haladó Párthoz köthetőek.

A tüntetések december elején kezdődtek, a tiltakozók Vucic távozásán és az Ivanovic-gyilkosság tetteseinek felderítésén kívül azt követelik, hogy legalább ötperces megjelenést biztosítsanak az ellenzéknek a szerbiai közszolgálati televízióban, ahol állításuk szerint évek óta nem szerepelhet vezető ellenzéki politikus. Követelik Nebojsa Stefanovic belügyminiszternek, a szerbiai közszolgálati televízió vezérigazgatójának és a hírműsorok főszerkesztőjének a lemondását is.

A tüntetések jelmondata az "Egy vagyok az ötmillióból" lett, ami arra utal, hogy az első tiltakozást követően Vucic kijelentette, hogy akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak utcára. A mintegy 30 ellenzéki pártból és szervezetből álló Szövetség Szerbiáért elnevezésű tömörülés szerint Vucic autokratikus eszközökkel irányítja az országot, pártja pedig korrupt, és minden ellentétes gondolatot elnyomna. Közvélemény-kutatások szerint azonban az SNS támogatottsága meghaladja az ötven százalékot, és bármilyen választást meg tudna nyerni.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×