eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Rendőr vizsgálja a pusztítás nyomait az Alternatíva Németországnak (AfD) párt döbelni irodája előtt elkövetett robbantás után 2019. január 3-án éjjel.
Nyitókép: MTI/EPA/Sören Müller

Robbantás Németországban: támadás a legnagyobb német ellenzéki párt ellen

Robbanás történt a legnagyobb német ellenzéki párt, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) egy irodájánál csütörtök éjjel a Szászország tartományi Döbelnben, a rendőrség politikai bűncselekmény gyanújával indított eljárást.

A nyomozást a tartományi bűnügyi hivatal (LKA) államvédelmi osztálya folytatja.

A robbanás a Drezda környékén fekvő kisvárosban működő AfD-iroda előtt, az utcán történt. Megrongálódott a földszinti, utcafronti irodahelyiség portálja, a szomszédos épület és két autó, személyi sérülés nem történt.

Pénteken őrizetbe vettek gyanúsítottként három helyi lakost, egy 29 éves, egy 32 és egy 50 éves férfit - számolt be a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság.

Az ügy hátterét még nem sikerült feltárni, de az tudható, hogy az utóbbi hetekben több támadás ért AfD-irodákat a tartományban. Ezek az esetek rendszerint rongálások voltak. A döbelni ügy sajátossága, hogy

a robbanás akár személyi sérülést is okozhatott volna. Ez súlyosbító körülmény lehet egy büntetőeljárásban.

Az AfD a párt elleni merényletként értelmezi a robbanást. A Twitteren azt írták, hogy "súlyos támadás érte a szászországi AfD-t".

Martin Dulig tartományi miniszterelnök-helyettes is így értelmezi a történteket, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa szintén a Twitteren azt írta, hogy semmivel sem lehet igazolni a támadást, mert

"az erőszak nem tartozik a demokrácia eszközei közé".

Az AfD-vel nem robbanószerrel, hanem a politika eszközeivel kell felvenni a harcot - tette hozzá. "Ez a támadás az AfD-nek használ és árt a demokráciának" - idézte a miniszterelnök-helyettest az MDR.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×