eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Voksolásra váró afgán férfiak Kandahár déli tartomány azonos nevű székvárosában 2018. október 27-én, a Kandahárban egy héttel későbbre halasztott parlamenti választások napján. Az új időpontot azért kellett kitűzni, mert radikális iszlamista tálibok meggyilkolták Abdul Razek helyi rendőrfőnököt. A választási bizottság szerint a tartomány 1113 szavazóhelyiségében 111 jelölt száll ringbe 11 képviselői mandátumért.
Nyitókép: MTI/EPA/Muhammad Szadik

A kezdetleges állapotok miatt eltolják az afgán elnökválasztást

Hiányos választási jegyzék, erőszak, kígyózó sorok a szavazóhelyek előtt - április 20. helyett július 20. lesz a nagy nap, levonták az októberi parlamenti választások tapasztalatait.

Az eredetileg tervezett április 20. helyett három hónappal később, július 20-án tartják meg az elnökválasztást Afganisztánban - jelentette be vasárnap a helyi választási bizottság Kabulban.

A választási hatóság azzal indokolta a halasztást, hogy

így több idő lesz felkészülni a voksolás lebonyolítására.

Az októberben tartott parlamenti választás után ugyanis rengeteg bírálat érte a hatóságokat, mert a választás az erőszaktól sem volt mentes, helyenként nem működtek a biometrikus azonosító berendezések, hiányosak voltak a választói névjegyzékek, és sok helyen hosszú sorok torlódtak fel a szavazásnál.

Az időzítést az is bonyolítja, hogy

egyelőre nem tudni, eredménnyel járnak-e a szélsőséges iszlamista tálibokkal folytatott tárgyalások az Afganisztánban dúló fegyveres konfliktus lezárásáról.

A kabuli kormányzat korábban többször is kategorikusan elutasította a választás elhalasztását, de Asraf Gáni afgán elnök szóvivője vasárnap üdvözölte a választási bizottság bejelentését.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×