eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Gembloux, 2015. október 30.Szélturbinák a dél-belgiumi Gembloux közelében 2015. október 30-án hajnalban, egy hónappal a Párizsban november végén kezdődő 21. ENSZ-klímacsúcs előtt. A konferenciát november 30. és december 11. között rendezik meg a francia fővárosban. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nyitókép: OLIVIER HOSLET

Nem mond le a szélerőműről a rénszarvasok miatt Norvégia

Az ENSZ kérése ellenére Norvégia nem függeszti fel szélerőművek építését az északnyugati partvidéken, ahol telente az őslakos számik, vagyis a lappok legeltetik rénszarvascsordáikat.

Az ENSZ faji megkülönböztetés felszámolásáért küzdő bizottsága december 10-én levélben kérte Norvégiától a 288 megawattos Storheia szélerőműpark építésének leállítását és azon panasz kivizsgálását, miszerint a projekt megzavarhatja a számik hagyományos tevékenységét, a rénszarvas-legeltetést, mivel a szélturbinák látványa és hangja megijesztheti az állatokat.

A norvég kőolaj- és energiaügyi minisztérium a hétvégén közölte, hogy Norvégia igyekszik figyelembe venni az ENSZ kéréseit, de ezúttal nemet mond, mivel a beruházás már rendelkezik az összes hazai engedéllyel.

A Storheia a világ legnagyobb, 1057 megawatt kapacitású szárazföldi szélfarmegyüttesének része. A hat turbinaparkból álló beruházásra 11 milliárd norvég koronát (357 milliárd forint) költenek.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×