eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Milos Zeman cseh köztársasági elnökkel tárgyal az elnöki rezidencián a csehországi Lány településen 2018. november 30-án.
Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) Milos Zeman cseh köztársasági elnökkel tárgyal az elnöki rezidencián a csehországi Lány településen 2018. november 30-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor: a visegrádi csoport jelenti Európa jövőjét

A visegrádi csoport jelenti Európa jövőjét - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a Barrandov cseh kereskedelmi televízióban péntek este sugárzott interjújában.

A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy a visegrádi országokban a gazdasági növekedés üteme kétszer akkora, mint az európai uniós átlag, és jelenleg a visegrádi csoport az összeurópai gazdasági növekedés motorja.

"A V4-ek sikeres térség. Bízom abban, hogy ami jó a V4-nek, az jó egész Európának is" - mondta a kormányfő,

aki pénteki hivatalos csehországi látogatása alkalmával nyilatkozott a Barrandov televíziónak.

A visegrádi csoport esetleges bővítésének felvetését Orbán "nehéz kérdésnek" minősítette és kifejtette: a magyar álláspont az, hogy meg kellene őrizni a csoport jelenlegi formáját, de érdemes "speciális kapcsolatokat" kiépíteni a szorosabb együttműködés iránt érdeklődő országokkal.

"A migrációs ügy valójában a demokrácia kérdése is, mert a migránsok befogadásával megváltozik az érintett államok karaktere" - mutatott rá a magyar kormányfő a migrációs problémákat firtató kérdésekre adott válaszában.

Szerinte Európa jelenleg két táborra oszlik ebben a témában: az egyik országcsoport befogadná a migránsokat, és elfogadja, hogy fokozatosan megváltozzon az ország karaktere, míg a másik csoport, amelybe Magyarország és Csehország is tartozik, ezt nem hajlandó elfogadni, s védeni akarja az európai kultúra hagyományos, keresztény értékeit.

A miniszterelnök szerint Európában jelenleg hatalmi harc folyik, s a jövő májusi európai parlamenti (EP-) választások nagyon fontosak, mert Európa jövőjéről kell dönteni.

A magyar kormány nem kívánt az emberek feje felett dönteni, ezért kikérte véleményüket, s annak figyelembe vételével politizál. "A migráció nemzetbiztonsági kérdés is, és én a magyar emberek biztonságát nem engedem veszélyeztetni" - fejtette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta: Andrej Babis cseh kormányfőben jó partnerre talált, akinek érdekes gondolatai vannak és akivel nagyon jól együttműködnek a V4-ek érdekeinek érvényesítésekor az Európai Unióban.

Magyarország és Csehország kapcsolata "több mint szövetségesi, baráti" - jelentette ki Orbán Viktor az interjúban, s leszögezte, hogy Budapestnek érdeke a minél szorosabb magyar-cseh együttműködés.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×