eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Horst Seehofer német belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke egy berlini sajtótájékoztatón 2018. november 15-én, három nappal az után, hogy bejelentette távozását a CSU elnöki tisztségéből. Seehofer november 16-án közleményben tudatta, hogy január 19-ig marad a CSU vezetője.
Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Kiderült, meddig marad CSU-elnök Horst Seehofer

A politikus szerint 2019-nek a párt megújulásának jegyében kell eltelnie.

Horst Seehofer január 19-ig marad a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke - jelentette be a politikus pénteken. Véleménye szerint 2019-nek "a CSU megújulása évének" kell lennie, ezért január 19-re rendkívüli kongresszust hív össze, amelyen megválasztják a párt új elnökét. A kongresszus megfelelő lehetőséget biztosít annak megvitatására, hogy miként lehet ismét megerősíteni a lakosság bizalmát a CSU iránt - közölte.

Horst Seehofer a hét elején jelentette be, hogy befejezi 2008-ban kezdett pártelnöki munkáját, és rövidesen közli ennek pontos időpontját. Arról is szólt, hogy szövetségi belügyminiszteri tisztségét megtartja.

A CSU az októberi bajorországi választáson több mint 50 éve a leggyengébb eredményt érte el és elveszítette abszolút többségét a tartományi gyűlésben (Landtag). Azóta egyre többen sürgették Horst Seehofer távozását a párt éléről. A nyomás tovább erősödött, miután a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, Angela Merkel kancellár október végén bejelentette, hogy nem pályázza meg többé a CDU elnöki tisztségét.

Seehofer is egy kudarcot követően került a párt élére

A csak Bajorországban működő CSU-nál

szinte a párt létének értelmeként tartják számon, hogy egyedül, koalíciós partner nélkül kormányozza a német tartományt.

Horst Seehofer is úgy került a pártelnöki és a tartományi miniszterelnöki tisztségbe 2008 októberében, hogy a párt a néhány héttel korábban tartott Landtag-választáson több mint 40 év óta először nem szerzett abszolút többséget, és a kudarc miatt támadt forrongás elsöpörte a párt akkori vezetését.

Vezetésével a CSU visszaszerezte az abszolút többséget a 2013-as Landtag-választáson, de a 2014-es európai parlamenti (EP-) választáson és a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson jelentősen meggyengült, így Horst Seehofer, elveszítve hatalma egy részét, arra kényszerült, hogy a miniszterelnöki pozíciót átadja párton belüli legfőbb vetélytársának, Markus Södernek.

Ő lehet a következő elnök

A kormányfő - akinek új, a Szabad Választók (FW) pártjával alakított koalíciós kormánya a héten lépett hivatalba - a Twitter-oldalán közölt bejegyzésében tiszteletre méltónak nevezte Horst Seehofer döntését. Hozzátette, hogy a távozó pártelnök egy "nehéz időszakban" vállalta a tisztséget, és nagy elánnal vezette a pártot. Mint írta, köszönet jár Horst Seehofernek a CSU-ért és Bajorországért végzett munkájáért.

A CSU következő elnöke a német sajtó várakozása szerint nagy valószínűséggel Markus Söder tartományi kormányfő lesz, de meglehet, hogy elindul a tisztségért Manfred Weber alelnök is, akit az Európai Néppárt úgynevezett csúcsjelöltjeként az Európai Bizottság elnöki pozíciójáért is küzd.

Weber egy pénteki lapinterjúban jelezte, hogy összeegyeztethetőnek tartja a brüsszeli bizottság és a müncheni központú párt elnöki tisztségét. A Handelsblatt című üzleti lapban közölt interjúban kiemelte: "Németországban senki nem csodálkozik azon, hogy a CDU elnöke egyszerre kancellár és mecklenburg-elő-pomerániai". Európában is természetesnek kellene lennie, hogy mindez nem zárja ki egymást - mondta Manfred Weber.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×