eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Az Európai Unió zászlaja a brit parlament épülete előtt 2018. október 18-án. Theresa May brit miniszterelnök az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozója második napi tanácskozása előtt úgy nyilatkozott, hogy elképzelhetőnek tartja az országa uniós kilépését követő, eredetileg 2020 végéig tervezett átmeneti időszak néhány hónapos meghosszabbítását.
Nyitókép: Neil Hall

Brexit: megvan a szöveg, sürgősséggel összeül a brit kabinet

Több lap is úgy értesült, hogy megszületett a megállapodás a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről. Theresa May sürgősséggel összehívta a kabinetet, szerda délután kettőkor kezdődik az ülés.

A BBC közszolgálati médiatársaság és a Sky News kereskedelmi hírtelevízió egyaránt úgy tudja, hogy egyelőre "technikai szintű" (de így is áttörést jelentő) megállapodás-tervezetről van szó. Ez azt jelenti, hogy a brexit-tárgyalásokat folytató szakértői küldöttségek jutottak egyezségre, de ezt Londonban és az Európai Unióban is politikai szinten jóvá kell hagyni.

Hosszú éjszaka várható

Úgy tudni, a brit kormány tagjait még kedd estére berendeli a miniszterelnök, akitől megkapják tanulmányozásra a tervezet szövegét. Ez még egy esélyt jelent Theresa May számára, hogy megnyerje a kormánytagokat.

A Guardian tudósításában az olvasható, hogy a kormányfő több fontos üzleti szervezet – például a brit iparkamara – vezetőit is a Downing Streetre hívta. A Bloomberg arról számolt be, hogy az EU-tagországok képviselőit szerdára Brüsszelbe rendelték.

A kormánytagokkal folytatott tárgyalások különösen jelentősek, hiszen nem Maynek nem lesz könnyű maga mellé állítani őket. A brexit-párti kabinettagok például keveslik a "féloldalas" megállapodást és teljes szakítást szeretnének, és Theresa May nemrég elveszítette egyik EU-párti kormánytagját is Joseph Johnson közlekedési államtitkár személyében. A kormányfő kisebbségi kormányát kívülről támogató északír DUP pedig nem akar más elbírálást, mint a szigetország többi része.

Theresa May szerdára soron kívüli kabinetülést hívott össze a tervezet megvitatására.

Különleges rendelkezések Észak-Írországban

A brexit-tárgyalások legnagyobb horderejű megoldatlan kérdése eddig az volt, hogy miként lehet elkerülni a hosszú évek óta nem létező határellenőrzés újbóli bevezetését Észak-Írország és az Európai Unióban maradó Ír Köztársaság 499 kilométeres határszakaszán. Ez a határ a brexit után az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára lesz, London ugyanis az EU vámuniójából is ki akar lépni.

Az RTE írországi közszolgálati csatorna értesülése szerint a határ kérdéséről hétfő késő este megszületett a megállapodás és annak szövegét kedden kapta meg a londoni miniszterelnöki hivatal. A portál úgy tudja, az Egyesült Királyságban egy ideiglenes vámeljárási szabályozás lép életbe, amely speciális rendelkezéseket tartalmaz Észak-Írországra vonatkozóan, és ezekben részletesebben tárgyalnák a vámügyeket és a közös piac szabályozását, mint az Egyesült Királyság többi részére vonatkozó részben.

A megállapodás-tervezet elérésének hírére a font meredeken, 1,4 százalékkal 1,30 dollár/font fölé - hét hónapja nem mért csúcsra - erősödött a londoni bankközi kereskedésben a korábbi 1,29 dollár/font körüli szintekről.

Az elmúlt napokban, a tárgyalások hajrájában intenzív tárgyalásokat folytattak a felek, de még kedden is - sokak szerint nyomásgyakorlási céllal - nyilvánosságra hozott az Európai Bizottság egy készenléti tervet arról, hogy "rendezetlen" kilépés esetén is vízummentességet adna a briteknek.

Sürget az idő

A legutóbbi tervek szerint az ír határ átjárhatóságának rendezését akár már a héten is lezárnák, így pedig leghamarabb november végén, vagy pedig a december közepi EU-csúcson lezárulhat a kiválás feltételeiről zajló maratoni, mintegy másfél éves egyeztetés.

Ahhoz, hogy a brit kilépés szabályozott körülmények között történhessen, március 29-ig a brit és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia a megállapodást, amelyet még a tagállamoknak is el kell fogadniuk.

Ezek után is lesz még egy több mint másfél éves átmeneti időszak, hogy 2020 végéig a fennmaradó kérdéseket is rendezhessék. A közelmúltban felmerült ennek az időszaknak a meghosszabbítása is - e témában egyelőre nincsenek új információk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×