eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Washington, 2018. július 17.Donald Trump amerikai elnök megbeszélésen vesz részt törvényhozókkal a washingtoni Fehér Házban 2018. július 17-én, a Vlagyimir Putyin orosz államfővel tartott kétoldalú találkozójának másnapján. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Trump: Amerika erősebb, gazdagabb és biztonságosabb lett

Az Egyesült Államok szuverenitását hangsúlyozta Donald Trump amerikai elnök az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakának általános vitájában, és elutasította "a globális kormányzást, ellenőrzést és uralmat".

Donald Trump kijelentette, hogy tiszteletben tartja minden nemzet jogát arra, hogy a saját szokásait, hitét és hagyományait kövesse. Az Egyesült Államok soha sem fogja megmondani más országoknak, hogy miként éljenek, dolgozzanak, és miben higgyenek.

Cserében elvárja, hogy más nemzetek "tartsák tiszteletben az Egyesült Államok szuverenitását"

- mondta.

Trump egyebek között arról is beszélt, hogy a kormányzása kezdete óta az Egyesült Államok soha nem látott haladást ért el, "erősebb, gazdagabb és biztonságosabb" lett.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek megköszönte a bátorságát a párbeszédért az Egyesült Államokkal, de figyelmeztetett, hogy "még sok a tennivaló", és az amerikai szankciók érvényben maradnak az atomfegyver-mentesítés befejezéséig.

Az amerikai elnök sürgette a világot, hogy szigetelje el Iránt, az ENSZ segítségét kérte "a demokrácia helyreállításához Venezuelában", a kőolajexportáló országokat pedig felszólította, hogy ne emeljék az árakat.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×