eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Conway, 2018. szeptember 18.Vízben álló épületek a Florence trópusi vihar okozta árvíz idején, 2018. szeptember 17-én a dél-karolinai Conway-ben. Az Atlanti-óceán felől érkező, időközben trópusi viharrá szelídült hurrikán eddig 24 halálos áldozatot szedett Észak- és Dél-Karolinában. (MTI/AP/Sean Rayford)
Nyitókép: MTI/AP/Sean Rayford

Még mindig káosz uralkodik Amerikában – tovább nőtt a vihar halálos áldozatainak száma

Tovább nőtt a Florence trópusi vihar halálos áldozatainak száma, tovább áradnak a folyók Észak- és Dél-Karolinában, óriásiak az anyagi károk.

Csütörtök estére már 41-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Harmincegy ember Észak-Karolinában vesztette életét, 10 pedig Dél-Karolinában, illetve Virginiában. Bár az eső elállt, a folyók változatlanul áradnak, igaz, a kisebb folyók már apadni kezdtek. Egyes vidékeken éppen az áradás miatt újabb kötelező kiürítést rendeltek el.

Egyes utak és országutak továbbra is járhatatlanok, Észak- és Dél-Karolinában mintegy ezer országutat és kisebb, alsóbb rendű utat zártak le. A kanadai határtól Floridáig húzódó 95-ös országút - amely az egyik legforgalmasabb a keleti parton - az észak-karolinai szakaszán várhatóan egészen októberig le lesz zárva.

Roy Cooper észak-karolinai kormányzó több milliárd dollárra becsülte az anyagi károkat, bár - mint sajtótájékoztatóján mondta - még mindig nem lehet végleges adatokról beszélni, hiszen a vihar hatása még korántsem múlt el. A kormányzó szerdán a katasztrófa sújtotta vidékekre látogató Donald Trump elnöktől a szövetségi kormány külön anyagi segítségét is kérte, amelyet az elnök meg is ígért.

Henry McMaster, Dél-Karolina kormányzója a kongresszusi vezetőknek csütörtökön küldött levelében sürgetett szövetségi segítséget. Mint írta, az államban 1,2 milliárd dollárra becsülhető a vihar okozta kár nagysága.

A víz által körülzárt városokban még nem kezdődhetett meg a fertőtlenítés, a víz rendkívül lassan vonul vissza. A menedékhelyeken lévőket mindkét államban arra kérik a hatóságok, hogy pár napig még várjanak a visszatéréssel, mert több vidéken nagy a járványveszély.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×