eur:
394.92
usd:
367.87
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay

Döbbenetes gyermekmolesztálási botrány a német katolikus egyházban

Több mint 3600 áldozatról írnak a lapok. "Megdöbbentünk és szégyelljük magunkat" - így reagált a kiszivárogtatott jelentésre a német püspöki konferencia szóvivője.

A Spiegel és a Zeit német lapok egy független, kiszivárogtatott jelentésre hivatkozva számolnak be arról, hogy csaknem 70 év alatt 1670 pap 3677 gyermeket bántalmazott. Az áldozatok többsége fiú, több mint felük még nem töltötte be a 13. életévét, amikor bántalmazták.

A jelentés készítői szerint a feltételezett elkövetők mindössze 38 százaléka ellen emeltek vádat, legtöbbjük ellen azonban csak kisebb fegyelmi eljárás indult.

Minden hatodik eset feltételezhetően nemi erőszak volt.

A jelentés összeállításában három német egyetem működött közre, 27 német egyházmegye 38 ezer dokumentumát használták fel.

A jelentés készítői szerint a bántalmazottak valós száma vélhetően magasabb a dokumentumban szereplőnél, mivel nem volt hozzáférésük a teljes egyházi archívumhoz.

"Bizonyos esetekben világos jel utalt arra, hogy egyes dokumentumokat manipuláltak"

- idézte a vizsgálat készítőit a Zeit. Legalább két egyházmegyében iratokat semmisítettek meg.

A vizsgálatot a katolikus egyház rendelte el, a jelentést a szeptember 25-i német püspöki konferencián hozták volna nyilvánosságra. Stephan Ackermann, a nyugat-németországi Trier püspöke, a püspöki konferencia szóvivője közölte:

"Tudatában vagyunk a jelentésben demonstrált szexuális bántalmazások mértékével, megdöbbentünk és szégyelljük magunkat".

A püspök hangsúlyozta, hogy a jelentés célja fényt vetni az egyház sötét oldalára, egyrészt az érintettek miatt, másrészt pedig hogy ez a jövőben nem ismétlődhessen meg. Ugyanakkor hozzátette: "sajnálatos", hogy a jelentést idejekorán nyilvánosságra hozták, mivel a teljes dokumentumot még nem látták a püspöki konferencia tagjai. Mint mondta: az egyház azt tervezte, hogy a jelentés nyilvánosságára hozatalára időzítve segélyvonalat hoz létre a bántalmazottak támogatására.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×