eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: NASA ICE

Elszabadult az Antarktiszról leszakadt, Pest nagyságú jégtömb

Jelentősen elmozdult a tavaly nyáron az Antarktiszról leszakadt Pest megye nagyságú jégtömb. A legnagyobb veszélyt épp a mozgása jelenti, és nem az, hogy megemeli a tengerszintet.

Az A68 elnevezésű jéghegy egybillió tonnás, 150 kilométer hosszú és 55 kilométer széles monstrum. A hatodik legnagyobb jégtömb, amely valaha a világtengereken sodródott. Tavaly júliusban szakadt le a Larsen C elnevezésű jégselfről. Mivel

a jégtömb egy része a selfhez csatlakozva korábban a szárazföldön nyugodott, az óceánba szakadásával világszerte felgyorsult a tengerszint-emelkedés

– mondta az InfoRádiónak Mika János éghajlatkutató.

"A self azt jelenti, hogy a jég csücsül a kontinentális talapzaton, a víz alatti szárazföldön. Ha nem csücsülne, akkor úszó cég lenne, és akkor egyáltalán nem változtatná meg egyetlen milliméterrel sem a tengervíz szintjét, de ez egy ott ülő jég. Minden bizonnyal a klímaváltozásnak köszönhető a kontinenstől való elszakadása.

Két milliméteres emlekedést eredményezhet a leszakadt jég, így nem egész egy évvel gyorsítja meg a tengerszint emelkedését. Ez nem öröm, de önmagában nem okoz hatalmas tragédiát"

- állapította meg az éghajlatkutató.

A jégtömb egy évig lassan ide-oda sodródott, fészkelődött, keleti oldalon a tengeri jég, északon a sekély víz szorításában. A szeptemberi erős keleti főnszél azonban a hegy déli végét a Weddell-tengernek fordította. Innentől könnyeben távolodhat az áramlatokkal az északi, melegebb vizek felé. Mika János korábban az InfoRádióban is felhívta a figyelmet, hogy a jéghegy komoly fennakadásokat okozhat a térség hajózási útvonalain.

Útban lesz a felszínen és barázdákat váj a tengerfenéken

"Az a kérdés, hogy a mozgása, vagy az olvadása lesz-e gyorsabb, de a kommentárok tartanak attól, hogy úszó jégtömbként még sokáig, akár évekig is jelen lesz az óceánon.

A fő veszély nem az elolvadás és az ebből eredő tengerszint-emelkedés, hanem az, hogy egy hatalmas jégtömb lesz a hajózás útjában"

- emelte ki Mika János.

Ahogyan a 200 méter vastag jéghegy elmozdul, hatalmas barázdákat vág a tengerfenék üledékrétegébe. Ezt a jelenséget az év végén brit kutatócsoport vizsgálja majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

A 2005-ös indulást követően 2006-ban másodszor került sor a Portfolio ingatlankonferenciájának, a Property Investment Forumnak a megrendezésére. Visszatekintő cikksorozatunk mostani részében a 2006-os ingatlanpiaci történésekkel foglalkozunk, kiemelten a ma már mindenki által jól ismert budapesti óriásprojekt, a Corvin Sétány indulásával, az irodapiac kihívásaival és azzal, hogy milyen folyamatok okoztak egyre nagyobb bizonytalanságot a nemzetközi piacokon. Nézzük, mi történt a 2006-os Property Investment Forumon és a hazai ingatlanpiacon!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×