eur:
394.82
usd:
367.46
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Új lendületet kaphat a szeptember 11-i támadás áldozatainak azonosítása

Újfajta DNS-elemző eljárás segít azonosítani a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak földi maradványait - közölte a New York-i igazságügyi orvosszakértő hivatala.

A merényleteknek hivatalosan 2753 áldozata volt New Yorkban, közülük azonban több mint ezer ember maradványait nem sikerült azonosítani.

A New York-i igazságügyi orvosszakértő 2001-ben a maradványok megőrzése mellett döntött, remélve, hogy a technológiai fejlődés idővel lehetővé teszi az áldozatok azonosítását, békét hozva a gyászoló családok számára.

Az elmúlt években végbement technológiai fejlődésnek hála 2013 óta öt áldozat maradványait sikerült azonosítani.

Összezúzzák a csontot

Új módszerük révén a kutatóknak a közelmúltban egy újabb áldozatot sikerült azonosítaniuk: a 26 éves Scott Michael Johnson pénzügyi szakemberként dolgozott a terrortámadások által ledöntött Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyainak egyikében.

A hivatal bűnügyi laboratóriumát vezető Mark Desire és munkatársai azokat a csonttöredékeket vonták újabb elemzés alá, amelyeket már számos alkalommal megvizsgáltak, mindezidáig sikertelenül.

Desire szerint az úgynevezett World Trade Center Protocol elnevezésű eljárást Argentínában, Kanadában, a Dél-afrikai Köztársaságban és a világ egyéb részein történt vonat- és repülőgép-balesetek, valamint terrortámadások áldozatainak azonosítására is használják.

A szakemberek először megtisztítják a csontot, szétmorzsolják, vegyi anyagokat adnak hozzá, majd az inkubált mintából megpróbálnak DNS-t kivonni. Minél jobban sikerül összezúzni a csontot, annál nagyobb valószínűséggel sikerül DNS-t kinyerni a károsodott anyagból.

A szakemberek most egy újabb lépéssel egészítették ki az eljárást: folyékony nitrogénbe helyezik a csontot, amely ezáltal törékenyebbé válik, majd addig rázzák, amíg porrá zúzódik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Az Ukrajnában dúló háború nyomán az Európai Unió kénytelen szembenézni a tagállami hadseregek kapacitáshiányával, ami akadályozza a Kijevnek nyújtott segítséget. Az EU ezért felgyorsította a védelmi ipar megerősítésére irányuló kezdeményezéseit, melyek középpontjában a közös fegyverbeszerzések és a magántőke bevonása áll. A finanszírozást illetően szakértők egy közös uniós kötvénykibocsátást javasolnak, ám Németország azonnal megvétózta a tervet az uniós csúcson. Azonban az Európai Bizottság nem tett le az újabb közös adósságfelvételről és Berlin sem tűnik meggyőzhetetlennek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×