eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: www.egyptindependent.com

Ősi temetkezési helyet tártak fel Kairó közelében

Ősi temetkezési helyet tártak fel a régészek az egyiptomi Gíza tartományban, Kairó közelében, I. Szenuszert fáraó piramisa mellett - jelentette be az egyiptomi régészeti minisztérium.

"A temetőt List falunál, I. Szenuszert (Kr.e. 1961-1917) piramisától 300 méterre északkeletre tárták fel" - idézte a tárca szerdai közleményét az Egypt Independent.

A sziklás hegyoldalban kialakított temetkezési hely két részből állt. Az egyik egy nyitott udvar, amelyből átjáró vezet egy teremhez. Az átjáró oldalfalain hieroglifákat találtak a régészek. A terem nyugati falán egy fülkét alakítottak ki, feliratok nyomát fedezték fel a falain.

A temető másik részében egy nagyjából három méter mély, 100 centiméter hosszú, 80 centi széles kriptát tártak fel, ennek nyugati belső oldalából átjáró vezet az első sírkamrába. A kripta északi oldalából újabb kamrákba vezet az út, amelyeket hamarosan szintén feltárnak.

"A temetkezési hely tulajdonosáról még semmit sem tudunk, mivel a feliratok nem utalnak kilétére"

- mondta el Jasszer Hasszán Abdel-Fattah, a régészeti helyszín igazgatója.

A gízai List környékén az egyiptomi középbirodalom uralkodóit és előkelőségeit temették el, I. Szenuszert és I. Amenemhat (Kr.e. 1991-1962) piramisa is ott épült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×