eur:
393.08
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay

Sertéstetemek úsznak a Dunán

Dunában lebegő sertéstetemek fotói lepték el a román közösségi oldalakat: a megbetegedett állatok gazdái így próbálnak megszabadulni az elhullott sertésektől, hogy a többi – még egészséges – jószágaikat ne kelljen levágniuk a hatóságok parancsára – írja a Magyar Hang.

A lap felhívja a figyelmet, hogy ahol megjelenik a kórokozó, ott el kell pusztítani minden sertést, amely kapcsolatba kerülhetett vele. Így jártak Európa második legnagyobb sertésfarmján, Tichileştiben is, ahol – miután a bukaresti állategészségügyi laboratórium igazolta az afrikai sertéspestis vírusát egyik állatukban –, több mint 140 ezer sertés kényszervágását rendelték el.

A megyében további két farmon igazolták a vírus jelenlétét. Gicu Drăgan, a Brăila megyei állategészségügyi igazgatóság vezetője szerint a Duna vizében terjed a fertőzés. „Az utóbbi napokban több fertőzött disznó tetemét találták meg a vízben, amelyeket beszámíthatatlan emberek dobtak a folyóba” – fogalmazott. Hasonló a helyzet Tulcea megyében is, ahol legalább hét fertőzési gócot találtak. A Nemzeti Liberális Párt által a közösségi oldalra kitett bejegyzés szerint a „Duna deltája tele van afrikai sertéspestisben elhullott állatok tetemével”.

Az Antena 1 televízió csütörtöki riportja szerint sok helyen a gazdák kétségbeesésükben levágják egészséges állataikat is, mely egyetlen jelentős vagyonuknak számít, hogy legalább valamennyi pénzt keressenek a húsból. A hatóságok pedig igyekeznek irtani az illegális húskereskedelmet, hiszen azzal is terjed a betegség.

A járvány következtében felére esett Románia sertéshúsexportja, és a szakértők azzal számolnak, hogy a következő évben hiány lesz ebből a fajta húsból az országban. Eddig már megsemmisítettek 130 ezer állatot, miután tizenegy megye 159 településéről jeleztek fertőzéseket.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×