eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay

Nincs megállapodás, mélyponton a font

Jelenleg 60 százalékos és egyre nő annak az esélye, hogy nem születik megállapodás arról, milyen feltételekkel szűnik meg az Egyesült Királyság európai uniós tagsága - mondta a brit külkereskedelmi miniszter.

Megállapodás nélküli kilépés esetén az Egyesült Királyság és az Európai Unió között az élet összes területét a meglévő nemzetközi szerződések fogják szabályozni, illetve az Egyesült Királyság és az EU-s tagállamok közötti kereskedelemre a Kereskedelmi Világszervezet kialkudott irányelvei lesznek irányadók - mondta Szabó Dávid József, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója.

Szabó Dávid József szerint ebben az esetben

visszaállna a teljes határellenőrzés, ami nagyon lelassítaná mind az áruforgalmat, mind a személyforgalmat,

az észak-ír–ír államhatár pedig újra kemény határrá válna, ami nem tenne túl jót a kétoldalú kapcsolatoknak.

Magyarországi hatások és hátrányok

A gazdasági problémákon kívül, lassulás következne be a kereskedelemben, korlátozások lennének a befektetések terén, ezek érzékenyen érintenék Magyarországot - hangsúlyozta a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója.

A megállapodás nélküli kilépésnek egyéb hátrányai is vannak, a többi között az, hogy az

Egyesült Királyság és az EU többi tagállama között lévő biztonsági, védelmi, titkosszolgálati együttműködések EU-s dimenziója megszűnne.

A szakértő szerint mindez helyreállítható, de ezeknek a kapcsolatoknak az újratárgyalása semmivel sem lesz könnyebb, mint most megállapodást elérni az EU és az Egyesült Királyság civilizált szétválásáról, hiszen később a nulláról kellene elkezdeniük a tárgyalásokat.

Bátorságpróba a britek részéről

Politikai szempontból a briteknek nem nagyon maradt más ütőkártya a kezében, mint hogy az európai partnerek felé hangsúlyozzák a brit megegyezés nélküli kiesés költségeit. A britek tisztában vannak azzal, hogy Európai Parlamenti választások jönnek 2019-ben, de a nyugat-európai vezető politikai elitek nem állnak túl jól" - mondta Szabó Dávid József.

Hozzátette, a britek pontosan tudják, hogy

azt a költséget, amibe a megegyezés nélküli kiesés kerül, nem akarja vállalni sem Angela Merkel, sem Emmanuel Macron.

A brit külkereskedelmi miniszter szerint jelenleg 60 százalék az esélye annak, hogy nem születik megállapodás a Brexit feltételrendszeréről. Szabó Dávid József viszont éppen az ellenkezőjét gondolja, szerinte 60 százalékos az esély, hogy megállapodás születik még a Brexit megtörténte előtt, hiszen a politikai elit érdekeltek ebben, de mindenki a kivárásra játszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×