eur:
392.17
usd:
361.77
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Példátlan tárgyalások kezdődtek Szíriában

Kormányzati tisztségviselőkkel találkoznak a szíriai kurdok képviselői a héten Damaszkuszban. Ez lesz az első alkalom, hogy a Washington támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű arab-kurd katonai szövetség küldöttsége felkeresi a fővárost.

Az SDF politikai szárnya, a Szíriai Demokratikus Tanács (SDC) képviselőit a tanács élén álló Ilham Ahmed vezeti - mondta el Riád Darar, az SDC egyik társelnöke pénteken az AFP francia hírügynökség jelentése szerint. A küldöttség több magas rangú politikai és katonai tisztségviselőből áll, akik már két nappal korábban megérkeztek Damaszkuszba.

Darar hozzátette:

a kormány hívta meg őket, és Szíria északi, kurd felügyelet alatt álló részének sorsáról, valamint infrastrukturális kérdésekről fognak tárgyalni.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan kikkel fognak találkozni, és meddig maradnak a fővárosban. Darar reményét fejezte ki a megbeszélések kedvező kimenetelét illetően, és hangsúlyozta, hogy nem szabad feltételeket támasztani a tárgyalások előtt.

A szíriai kormány egyelőre nem adott hivatalos tájékoztatást erről.

Kvázi autonómiára tettek szert

A szíriai polgárháború több mint hét éve alatt a kurd kisebbség kvázi autonómiára tett szert az ország északi és északkeleti részén.

  • A kurdok ellenőrzése alatt álló területek Szíria több mint 27 százalékát teszik ki az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint.
  • Felügyeletük alatt állnak fontos olajmezők is.
  • Az SDF 2017 októberében Rakkát is megszerezte az Iszlám Állam dzsihadistáitól, és jelenleg Deir ez-Zór tartományban folytat offenzívát a szélsőségesek ellen az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció segítségével.

Bassár el-Aszad szíriai elnök május végén azzal fenyegette az SDF-et, hogy ha kell, erővel veszi vissza a kurdok ellenőrzése alatt álló térségeket. Aszad ugyanakkor nem zárta ki a tárgyalásos rendezést sem. Nem sokkal később a Szíriai Demokratikus Tanács jelezte, kész feltételek nélküli párbeszédre a kormánnyal.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×