eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A gyorstelepítésű drótakadály a magyar-horvát zöldhatáron, Zákány és Botovo között 2015. szeptember 29-én.
Nyitókép: Varga György

Bulgária is kerítést épít

Nem a menekülteket, hanem az afrikai sertéspestist akarják az országon kívül tartani a román határra tervezett "gyodával".

Bulgária határkerítést épít a szomszédos Romániában megjelent afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozására. A határ bolgár oldalán hétfőn kezdődtek meg a terep előkészítésének munkálatai a 133 kilométer hosszúra tervezett drótkerítéshez - jelentette a helyi sajtó.

A kerítés azt hivatott megakadályozni, hogy a vírussal megfertőződött vaddisznók átjussanak Románia területéről Bulgáriába. Az afrikai sertéspestis a házi sertés és a vaddisznó vírusos betegsége, a szabadon élő állatok terjesztik, az emberekre viszont nem jelent veszélyt. Védőoltás nem áll rendelkezésre, a fertőzött állatok száz százaléka elpusztul.

Bolgár sajtójelentések szerint

Romániában a bejelentés köteles betegség több mint 200 gócpontját azonosították, ezek közül több alig 60 kilométerre fekszik a bolgár határtól.

Bolgár állatorvosok ezért már javasolták Szilisztra térségében a sertéstenyésztőknek, hogy vágják le az állataikat. Ugyanakkor egyelőre még nem jelentettek sertéspestis megbetegedést Bulgáriában. Ugyankkor június óta az ország Törökországgal közös, délkeleti határtérségében egy másik vírusos megbetegedéssel is küzdenek, amely elsősorban a kecskék és juhok számára halálos.

A kiskérődzők pestise állítólag egy Törökországból becsempészett állattal került Bulgáriába. Az érintett térségben hivatalos adatok szerint mintegy 4500 juhot és más állatot voltak kénytelenek leölni.

A bolgár hatóságoknak a fertőzés terjedése elleni intézkedéseiről uniós szakvélemény készül. Bulgáriát jelenleg juh- és kecske termékek kiviteli tilalma fenyegeti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×