eur:
395.08
usd:
367.91
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Berlin, 2017. június 8.Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke és a felesége, Tamiko az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini ünnepségen 2017. június 8-án. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Soros György: túl sok helyen veszítek túl sokat

Az ellenfelei által mindenhatóként leírt Soros György úgy látja, hogy politikai öröksége minden korábbinál nagyobb veszélyben van - írja a magyar származású amerikai üzletemberről készített portréinterjújában a New York Times.

Az Európai Unió egzisztenciális válsággal néz szembe – állítja a New York Times cikkében Soros György magyar származású amerikai üzletember, de – úgy vélte –

könnyen lehet, hogy a kontinensnek hamarosan egy újabb gazdasági válsággal is szembe kell néznie.

A szerző kiemeli, hogy Soros György a berlini fal lebontása után dollár százmilliókat költött az egykori szovjet blokk államaiban a liberális demokrácia és a civil társadalom kialakulására, Kelet-Európa egyfajta egyszemélyes Marshall-terveként, mindezt az osztrák filozófus, Karl Popper „nyílt társadalom”-ról szóló gondolatai nyomán tette, akinek az '50-es években, Londonban volt tanítványa.

Míg azonban Vlagyimir Putyin alatt Oroszország visszatért az autokráciához és Lengyelország és Magyarország is ebbe az irányba tart, az Egyesült Államokban Donald Trump lett az elnök, Nyugat-Európában pedig több helyütt is erősödik a populista szélső-jobboldali politika,

az üzletember vízióját a liberális demokráciáról egyre inkább fenyegeti a nacionalizmus és a törzsi gondolkodás

– fogalmaz a lap.

A magyar kormány ellene kialakított politikája nyomán az üzletember úgy véli, hogy jelenleg túl mérgező volna Magyarországra látogatnia, idén ki is hagyta ezt az állomás európai körútjából. Orbán Viktor magyar miniszterelnökről – akit korábban pártjával együtt szívesen támogatott – csalódottan beszélt, a politikai helyzetért azonban nem a magyar népet hibáztatta – amelyet nagyra becsült, hisz felkelt az elnyomás ellen és harcolt szabadságáért –, hanem azt hangsúlyozta, hogy

különbséget kell tenni a nép és annak kormánya között.

Bár Soros Györgyöt aggasztja a cikk szerint, hogy vesztésre áll a nyílt társadalomért kezdett törekvéseiben, úgy fogalmazott: „Kitartok elveim mellett, függetlenül attól, hogy nyerésre vagy vesztésre állok. Sajnos most éppen túl sok helyen veszítek túl sokat” - tette hozzá az amerikai üzletember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Járatkésés esetén fizet a biztosító? Vigyázz, van egy csavar a történetben

Járatkésés esetén fizet a biztosító? Vigyázz, van egy csavar a történetben

Felpörgött a nyaralási szezon, ez jól látszik az utasbiztosításokon is - közölte saját adatai alapján a Netrisk. Júniusban az utasbiztosítások átlagdíja 11 800 forint volt. A legtöbben olaszországi és horvátországi utazásra kötöttek biztosítást, de az idén látszik a foci-Eb hatása is. 2024-ben a tavalyihoz képest előretörtek a repülős utak, itt pedig az akár 10-20 órás járatkésések miatt még nagyobb szerepet kapnak a jól megválasztott utasbiztosítások. A kártérítéshez azonban fontos, hogy a biztosítás az indulástól egészen a hazaérkezésig tartson, és az sem mindegy, hány órás késés esetén térít az adott társaság, ezért érdemes összehasonlítani az elérhető ajánlatokat - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×