eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Vádat emeltek orosz katonai hírszerzők ellen

Az orosz katonai hírszerzés (GRU) 12 tisztje ellen emelt vádat egy amerikai vádesküdtszék a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt beavatkozásuk miatt.

A vádirat szerint betörtek a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) és Hillary Clinton demokrata elnökjelölt számítógépes rendszereibe, hogy a választási folyamatba történő "beavatkozási szándékkal" információkat lopjanak, majd azokat más platformokon keresztül nyilvánosságra hozzák.

A vádemelés a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság vizsgálatainak a legújabb fejleménye. A bizottság arra a kérdésre keresi a választ, hogy Donald Trump elnök kampánystábja összejátszott-e Oroszországgal.

A vádiratot Rod Rosenstein amerikai főügyészhelyettes ismertette sajtótájékoztatóján. Az irat szerint a 12 orosz hírszerző 2016 márciusában kezdte meg tevékenységét. Betörtek számos demokrata e-mail-fiókba, de a szavazók adatainak ellopása céljából hackertámadást indítottak állami választási bizottságok, minisztériumok, valamint adminisztrációs szoftvereket szolgáltató vállalatok számítógépei ellen is.

Rosenstein közölte: a vádlottak nyomon követték a feltört számítógépek tevékenységét, százával helyeztek el kártevő kódokat tartalmazó fájlokat, továbbá e-maileket és egyéb dokumentumokat tulajdonítottak el.

Az oroszok a demokrata választási bizottság gépein kifejezetten a "Hillary", a "Cruz", a "Trump" és a "Bengázi vizsgálatok" kulcsszavakra kerestek rá.

Rosenstein szerint a vádlottak kitalált személyekhez tartozó honlapokat hoztak létre, mint például a Guccifer 2.0, s ezeken keresztül hoztak nyilvánosságra több száz bizalmas dokumentumot és e-mailt az elnökválasztási folyamat során.

A főügyészhelyettes hangsúlyozta, hogy a vádiratban nem állítják azt, hogy az oroszok tevékenysége megváltoztatta volna a szavazatszámlálás eredményét, hatást gyakorolt volna magára a választásra, vagy hogy Trump kampánycsapatának köze lett volna a hackertámadásokhoz. A dokumentum arról sem értekezik, hogy amerikai állampolgárok tudatosan tartották volna a kapcsolatot az orosz hírszerzési tisztekkel.

A Mueller-nyomozás keretében eddig 20 személy és 3 cég ellen emeltek vádat, köztük Paul Manafort, Trump volt kampányfőnöke ellen.

Az orosz tiszteket név szerint is azonosította Rosenstein. A BBC brit műsorszóró megjegyezte, hogy az orosz vádlottak nincsenek amerikai őrizetben, és vélhetően legfeljebb távollétükben születik ügyükben ítélet. Jóllehet, a vádemelés célja feltehetően nem is az orosz tisztek megbüntetése, hanem az állítólagos beavatkozás bizonyítása.

"Hogy milyen hatást gyakoroltak, vagy a bűncselekmény bizonyításától függetlenül mi volt az indítékuk, találgatás kérdése. Ez nem a mi feladatunk" - szögezte le Rosenstein

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×