eur:
395.32
usd:
368.34
bux:
72288.23
2024. július 2. kedd Ottó
Maeszai, 2018. június 28.Amerikai katonai kutató-mentők a thaiföldi Csiangraj tartománybeli Maeszainál levő Tham Luang barlangnál, amelyben egy edzőjével együtt eltűnt ifjúsági labdarúgócsapat tizenkét játékosát keresik 2018. június 28-án. A tizenhárom embert a megemelkedő víz zárja el ötödik napja a külvilágtól. (MTI/AP/Szakcsaj Lalit)
Nyitókép: Szakcsaj Lalit

Hónapokra a barlangban rekedhetnek a gyerekek

A vízszint még nem apadt le annyira, hogy biztonságosan ki tudják hozni a thaiföldi barlangból a 12 diákot és fociedzőjüket.

A diákok és edzőjük június 23-án tűntek el a Bangkoktól 1000 kilométerre északra fekvő barlangrendszerben, és hétfőn, csodával határos módon élve találták meg őket. Orvosi vizsgálatnak vetették alá a 11 és 16 év közötti gyerekeket, állapotuk kielégítő, legtöbbjüknél csak csekély egészségügyi problémát okozott kilenc nap után a föld alatt.

Időközben a heves esőzések annyira megemelték a vízszintet az észak-thaiföldi Csiang Rai tartomány Tham Luang barlangrendszerében, hogy kockázatos lenne így kihozni a tizenhárom fős csoportot.

Hónapokat kell várni arra, hogy csökkenjen a vízszint. Ez idő alatt búvárórákat adnak a bajba jutottaknak, és naponta ellátják őket tápanyagban dús élelmiszerrel és gyógyszerekkel.

Csiang Rai tartomány kormányzója óvatosan nyilatkozott: "Biztonságban vannak, de ez még nem jelenti a küldetés végét. (...) A terv az, hogy elvezetjük a vizet a barlangból és aztán kihozzuk őket".

A vízelvezetés terve azonban egyelőre sikertelennek mutatkozik,

az áradásokat okozó esős évszak általában szeptember-októberig tart, félő, hogy a barlang vízszintje sem fog addig apadni.

A hatóságok ezért döntöttek úgy, hogy ha addig nem sikerül felszínre hozni a csapatot, búvároktatásban részesítik őket, hogy biztonságosan tudjanak navigálni a barlangrendszer sáros, zavaros vizeiben.

Címlapról ajánljuk
Magyarics Tamás az Arénában: ha Trump fegyelmezett marad, megtarthatja előnyét

Magyarics Tamás az Arénában: ha Trump fegyelmezett marad, megtarthatja előnyét

Ha Joe Biden helyett új jelöltet állítanának a demokraták, az példátlan lenne az amerikai elnökválasztások történetében – mondta Magyarics Tamás, az ELTE professzor emeritusa, külpolitikai szakértő. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az elnökjelölti vita következményeiről, a lehetséges forgatókönyvekről és a Donald Trump elleni perek jelentőségéről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×