eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Rendőrautóba csapódott egy önvezető módba kapcsolt Tesla

Az Autopilot módba kapcsolt kocsi egy parkoló rendőrautóba rohant bele, a sofőr könnyebb sérülést szenvedett, a járőrkocsiban nem ült senki. A Tesla szerint a sofőr hibázott, amikor átengedte az autóirányítását a gépnek.

A kaliforniai Laguna Beachen történt a baleset, a parkoló rendőrautót a helyi rendőrség szerint totálkárosra törte a Tesla. A sofőr megúszta kisebb sérülésekkel, de a büntetést vélhetően nem tudja elkerülni. Hiába kapcsolata be az Autopilot üzemmódot, ez nem jelent önvezető módot, így a sofőr viseli a felelősséget a balesetért.

A Techcrunch idézi a Tesla szóvivőjét, aki közleményében jelezte, "az Autopilot használatakor a vezetőket folyamatosan emlékezteti a rendszer, hogy tartsák kezüket a kormányon, és felügyeljék minden pillanatban az autó irányítását". A Tesla szerint az Autopilot üzemmód nem jelent védelmet a baleset ellen, és a használata előtt minden alkalommal rá kell kattintaniuk egy ablakra, amelyben jelzik nekik, hogy "az Autopilotot olyan autópálya-használatra tervezték, ahol van középső elválasztó biztonsági sáv, és jól láthatóan fel vannak festve a sávok".

Az "önvezető" mód már korábban is több ütközés forrása volt, köztük volt két halálos is az Egyesült Államokban, noha a Tesla az Autopilot 2015-ös bevezetésekor is közölte, csak csökkenti a balesetei kockázatot, de nem váltja ki az emberi ellenőrzést az autó felett.

Ugyanakkor sok szakértő kritizálja a rendszer elnevezését, a Consumer Report szerint a biztonság téves érzetét adja, és addig nem lenne szabad a használatát engedélyezni, amíg valóban nem lesz a Tesla önvezető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×